U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras je, u okviru kulturne manifestacije "Dučićeve večeri poezije", otvorena izložba radova "Kontrapunkti" dvojice vrhunskih slikara Vladimira Veličkovića i Miodraga Dada Đurića.

izlozba crteza velickovic djuric (3).jpg

Otvarajući izložbu, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je rekao da izložba crteža Veličkovića i Đurića, uz ranije izložbe radova Pikasa, Dalija i Omčikusa, potvrđuje ranije uspostavljen projekat kroz koji je Trebinje predstavljeno kao grad kulture. 

"U Trebinju po svaku cijenu moramo da izbjegnemo osrednjost i, iako sa prilično tankim budžetima, moramo da dovedemo umjetnike koji su predstavljali, a i danas predstavljaju najveća imena likovne umjetnosti", istakao je Petrović. 

izlozba crteza velickovic djuric (5).jpg

On je rekao da se Veličković i Đurić doživljavaju kao ljudi kroz koje je progovorio narodni genije i čije djelo označava i upućuje na veliki umjetnički kapacitet. 

"Imati na jednom mjestu Veličkovića i Đurića znači da nema suočavanja sa konformizmom i tradicionalizmom, nego sebe i svoje mogućnosti treba vidjeti u jednom modernom, avangardnom kontekstu, koji postavlja nova pitanja", naveo je Petrović. 

Kustos istoričar umjetnosti u Muzeju Hercegovine Tamara Rajković rekla je da su iz bogatog opusa dvojice umjetnika za ovu priliku izdvojene grafike, u najvećoj mjeri nastale od 1972. do 1998. godine. 

izlozba crteza velickovic djuric (2).jpg

Sam naziv izložbe "Kontrapunkti", pojasnila je ona, ne odnosi se na različititosti među njima, "već se ovim muzičkim terminom ukazuje na harmoničnost istovremenog zvučanja samostalnih melodijskih linija njihovog stvaralaštva". 

"Veličković i Đurić, nekadašnji članovi umjetničko grupe 'Medijala', maestralni crtači, svaki na svoj način, ponovo se susreću kroz svoja djela na ovoj izložbi", rekla je Rajkovićeva. 

izlozba crteza velickovic djuric (4).jpg

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić istakla je da dva umjetnička velikana različitih likovnih izraza i svijetova kontrapuktiraju svojim nenadmašnim talentima, a s druge strane spaja ih svojstvena crtačka virtuoznost. 

Na izložbi je predstavljeno 28 radova dvojice umjetnika, koje je Muzej Hercegovine sakupio iz svog fundusa, galerije "Viskonti fajn art" iz LJubljane i Crkvene opštine Mostar, takođe, pokloni vlasnika ove galerije Lazara Vujića i Žive Škodlar Vujić ovim ustanovama. 

Izložba će biti otvorena u narednih mjesec dana.