Iako je kandidat Saveza za pobjedu /SzP/ za predsjednika Republike Srpske Vukota Govedarica iz Hercegovine, njegov SDS i on sam doživjeli su potpuni izborni debakl na nedjeljnim izborima u Izbornoj jedinici devet, a u Narodnoj skupštini imaće svega jednog narodnog poslanika iz ovog kraja.

sds.jpg

I ovoga puta SDS će predstavljati samo doktor Branko Butulija, koji je kroz "iglene uši" osvojio novi mandat narodnog poslanika, dok će Vukotino rodno Gacko po drugi put biti bez narodnog poslanika iz redova SDS-a.

Hristina Janjić nije mogla protiv Nebojše Vukanovića, čiji je Savez za red i pravdu potpisao koaliciju sa SDS-om. A kako je Vukanović osvojio najviše glasova na izbornoj listi, i on će u narednom četvorogodišnjem mandatu predstavljati Hercegovinu u skupštinskim klupama.

Međutim, s obzirom da je SDS u odnosu na 2014. godinu, u Izbornoj jedinici devet osvojio oko 4.000 glasova manje, jasno da bi bez Vukanovića doživjeli još veći izborni debakl.

SDS-ov izborni sunovrat u Hercegovini nije mogla da zaustavi ni Govedaričina kandidatura za predsjednika Srpske. Nije pomogla ni Gacku da ima narodnog poslanika iz SDS-a, zbog čega je sve izraženija ljutnja visokog funkcionera ove stranke i predsjednika Opštinskog odbora SDS-a u ovom mjestu Milana Radmilovića.

vukota-govedarica.jpg

Ovi razlozi, kažu naši dobro obaviješteni izvori, dovoljni su da se preispitaju svi koalicioni odnosi, ali i utvrdi odgovornost, jer je Gacko imalo priliku da da predsjednika Republike Srpske i jednog narodnog poslanika iz SDS-a, sada i ko zna kada ponovo.

Baš zato, saznajemo, veliko je nezadovoljstvo u gatačkom SDS-u, gdje se s pravom pitaju zbog čega su ostvarili ovako loš izborni rezultat.

“Naš sugrađanin je ušao u koaliciju sa Vukanom i Vukan je osvojio mandat. Čestitam mu na tome. Ali je Govedarica morao da misli i o našoj Hristini. Očigledno je da nije, pa smo sada bez narodnog poslanika”, nezvanično kažu za TrebinjeLive.info u gatačkom SDS-u.

Ni u trebinjskom SDS-u, otkriva naš izvor, nije bajna situacija. Veliko je preispitivanje. Već sada se sagledavaju izborni rezultati iz kojih pokušavaju da izvuku pouke - ko je protiv koga radio. Ali do zaključka još uvijek nisu došli.

“Doktor Butulija je jedva prošao. Bilo bi strašno da nije. To bi bio kraj SDS-a u Hercegovini”, navodi jedan visoki kadar u trebinjskom SDS-u, ne želeći da mu navodimo ime.

I sam Nebojša Vukanović je u više navrata naglasio da nije član SDS-a čiji ga odbor u Trebinju nije ni predložio kao kandidata za narodnog poslanika, zbog čega je i potpisao koalicioni sporazum sa ovom partijom, što mu je omogućilo da u narednom mandatu bude glas Hercegovaca u Banjaluci.

Tinjanje vatre u hercegovačkim odborima SDS-a uveliko traje a da li će doći do požara ili će, pak, vatra biti izgašena, znaće se veoma brzo.

mico micic.jpg

Sve oči su uprte u centralu stranke, gdje se, kako ocjenjuju naši sagovornici, rješava sudbina SDS-a. Mogućnosti su dvije - da Mićo Mićić preuzme posrnulo kormilo stranke ili da, pak, Govedarica kao Bosić 2010. i 2014. nastavi da vodi ovu političku partiju.

Međutim, niko se još uvijek nije usudio da javno postavi pitanje da li će, ukoliko na čelu SDS-a ostane Govedarica, u ovoj stranci ostati njeni najjači kadrovi koji pobjeđuju u svojim mjestima više od jedne decenije - Mićo Mićić, Obren Petrović i Milovan Cicko Bjelica!?

Pitanje je i koliko bi SDS realno mogao da izdrži još jedno osipanje istaknutih funkcionera, kako se to desilo u protekle dvije i po godine, upozoravaju naši sagovornici.