Ambasador BiH u Sloveniji Slavko Vučurević uskoro bi mogao da bude smijenjen ili da sam podnese ostavku sa te funkcije i to odmah po preuzimanju dužnosti novoizabranog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

slavko-vucurevic.jpg

Dodik je već najavio da će odmah nakon konstituisanja novog saziva Predsjedništva BiH, vidjeti ko će predstavljati Srbe u ambasadama širom svijeta.

"Preispitaćemo mnoge stvari, loša imenovanja ambasadora, sve i jedan će morati da podnese ostavku, istog trenutka kada uđem unutra, a ja ću onda odlučiti na koji način i ko će predstavljati Srbe. Ako neće, OK, naći ćemo neke druge načine. Ja od toga sigurno odustati neću, a imam četiri godine, a neki nemaju četiri godine", rekao je Dodik.

U toku mandata Mladena Ivanića imenovano ih je 16, između ostalog u Bugarskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Japanu, Njemačkoj, Švajcarsakoj i Velikoj Britaniji.

Imenovan je i generalni konzul BiH u Frankfurtu i ambasdor u Savjetu Evrope.

Ipak, u posljednjih nekoliko mjeseci najviše se govorilo o imenovanju amabsadora BiH u Sloveniji, gdje je i sama najava izazvala burne rekcije.

O Vučureviću su se tada pozabavili i slovenački mediji, nazivajući ga kraljem skandala.

Dodik je tada izjavio da je "imenovanje Slavka Vučurevića za ambasadora BiH u Sloveniji sramota" i upitao šta se može očekivati nakon ovakve odluke.