Prvog dana tradicionalne, trodnevne manifestacije „Dučićeve večeri poezije“, u Kulturnom centru Trebinje izvedena je pozorišna predstava o Jovanu Dučiću – „Poslednja pesma“.

IMG_20181012_26202.jpg

„Poslednja pesma“ je nastala prije pet godina povodom 70 godina od smrti priznatog srpskog pjesnika i diplomate Jovana Dučića. Rađena je u adaptaciji i režiji Marka Misirače po tekstu TV autorke Anite Panić, koja je za radnju drame odabrala period između 1941. i 1943, posljednje godine života pjesnika.

Predstava se bavi biografijom našeg slavnog pjesnika i otkriva i neke manje poznate stvari iz njegovog privatnog i javnog života. U ovom uzbudljivom komadu o ljubavi, strasti, kajanju, propuštenim prilikama i stihovima koji život znače, srećemo velikog pjesnika starog, slomljenog, daleko od svog zavičaja, kako u „obećanoj“ Americi prebira po svojim uspomenama.

Ulogu Dučića tumači glumac Narodnog pozorišta u Beogradu Nebojša Kundačina, koji kaže da se, i pet godina nakon premijere ove predstave u Trebinju, raduje svakom njenom izvođenju.

„Dučić u jednom trenutku, pred kraj života, u Americi, shvata da je daleko od svoje otadžbine i svog naroda kojeg je zahvatio Drugi svetski rat. Shvata da ne može da pomogne, da je odsečen, a shvata i da je njegov životni put pri kraju. Pred sobom vidi jednog mladog čoveka, Jovana, i to je ključni trenutak u životu kad shvatamo da je sve prolazno, a da se život i dalje nastavlja. Jedan Jovan završava, drugi nastavlja“, kazao je Kundačina.

Dučićevu veliku ljubav Jovanku Jovanović Todorović igra glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Maja Kolundžija Zoroe, a osvježenje u ovoj predstavi bio je mladi glumac Milan Zarić, koji je večeras debitovao na pozorišnim daskama, u ulozi mladog Jovana.

„Ja igram Jovana, Dučićevog imenjaka, po kom sam i dobio ime. Predložen sam od strane njegovog rođaka Mihaila da mu pomažem i budem pri ruci. Ja sam, kao i Dučić, Hercegovac, moji roditelji su iz Trebinja, ali sam odrastao u Americi. Sticajem okolnosti, došao sam da mu se nađem u nevolji“, rekao je Zarić.

Večerašnja predstava je realizovana povodom 75 godina od smrti Jovana Dučića. Ovaj projekat urađen je uz podršku i saradnju Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i Vlade Republike Srpske.