Centralna izborna komisija (CIK) BiH donijela je danas odluku da, zbog govora mržnje, novčano kazni SDS listu i njene kandidate Nebojšu Vukanovića i Dragana Mektića, kao i Slavka Mitrovića, savjetnika predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

cik bih.jpg

CIK BiH je odlučio da novčano kazni koaliciju okupljenu oko SDS-a (SDS-SRSRS-SRS) za Narodnu skupštinu Republike Srpske, jer je smatra odgovornom što je Nebojša Vukanović, kandidat ovog političkog subjekta, 28. septembra na Radiju Gacko koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

CIK je utvrdio da je Vukanović i sutradan, na predizbornoj tribini Saveza za pobjedu (SzP) u Trebinju, koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji.

Zbog ova dva događaja Vukanoviću je izrečena jedinstvena novčana kazna od 4.000 KM koju će snositi solidarno članice koalicije, po 2.000 KM za svaki prekršaj, saopšteno je iz CIK-a BiH.

CIK BiH je zbog govora mržnje kaznio i Vukanovića lično i on je dužan da plati 6.000 KM, po 3.000 KM za svaki prekršaj.

Utvrđeno je, takođe, da je politički subjekt SDS-lista (SDS-NDP-NS-SRS) odgovoran što je Dragan Mektić, kandidat ovog političkog subjekta za Parlamentarnu skupštinu BiH, 1. oktobra na centralnoj tribini SzP-a u Gradišci koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji.

Njemu je izrečena novčana kazna od 4.000 KM koju će snositi solidarno četiri članice ove koalicije po 1.000 KM.

CIK BiH je utvrdio da je i SNSD odgovoran što je Slavko Mitrović, savjetnik predsjednika Republike Srpske Milorad Dodika, 4. oktobra koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji, zbog čega ga je kaznio novčanom kaznom od 5.000 KM.

Odluke o izricanju kazni nisu pravosnažne. Protiv odluka se može podnijeti žalba Apelacionom odjeljenju Suda BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke, navodi se u saopštenju CIK-a.