Nedjeljni opšti izbori su pokazali - Hercegovci najviše vjeruju Miloradu Dodiku za koga je glasalo više od 38.250 birača, dok među kandidatima za narodne poslanike najviše vjeruju Luki Petroviću, koji je u Izbornoj jedinici devet osvojio 15.210 glasova.

petrovic dodik.jpg

Skoro svaki glasač SNSD-a u Trebinju zaokružio je aktuelnog gradonačelnika svog grada. Dobio je popriličnu podršku i u Nevesinju od čak 2.000 glasova, Višegradu 1.500, a u Bileći 1.150.

Petrović je i među četiri kandidata za narodne poslanike u cijeloj Republici Srpskoj po broju dobijenih glasova.

Treći poslanički mandat građani su povjerili i Iliji Tamindžiji, koji je osvojio više od 10.200 glasova, dok je za Valeriju Lakić glasalo oko 5.200 birača.

U redovima SDS-a, najviše glasova je dobio dr Branko Butulija - 4.026, dok je predsjednik Stranke za red i pravdu Nebojša Vukanović, koji je, takođe, bio na listi SDS-a kao koalicioni partner, osvojio 4.100 glasova.

Petru Ivankoviću ni ovoga puta nije pošlo za rukom da uđe u Narodnu skupštinu. Njegovih 1.337 glasova bilo mu je dovoljno da na listi DNS-a bude tek treći, iza Spomenka Stojanovića iz Foče i Slavka Dangubića iz Bileće.

Ni socijalistu Rajka Ćapina nećemo gledati u Banjaluci. Osvojio je 1.291 glas, tek toliko da zauzme četvrtu poziciju po broju osvojenih glasova. Ali ćemo zato Gačanina Maksima Skoka, sa 1.725 glasova, u desetom sazivu Narodne skupštine gledati u njenim klupama.

Najviše iznenađenje je PDP, koji nije uspio čak ni da pređe cenzus. Njihov nosilac liste, Ljubiša Krunić, osvojio je 1.528 glasova. Iako mu to nije bilo dovoljno za direktan manadat, kompenzacija će mu omogućiti da ga od kraja novembra gledamo na malim ekranima.

Naša sugrađanka Tanja Kenjić osvojila je tek 186 glasova.

Prvi čovjek trebinjskog NDP-a Slavko Drašković dobio je 131 glas. Dobar rezultat ne može se pripisati ni Mijatu Šaroviću, predsjedniku trebinjskog odbora Ujedinjene Srpske i njenom nosiocu liste za Narodnu skupštinu.

Uspio je da osvoji svega 443 glasa.