Najjača stranka u Narodnoj skupštini Republike Srpske u naredne četiri godine biće SNSD s najvjerovatnije 31 narodnim poslanikom (dva više nego 2014), dok će SDS kao najveća opoziciona stranka imati 18 poslanika, što je ubjedljivo najveći pad u odnosu na izbore koji su održani 2014. godine kada je ova stranka dobila 24 mandata.

narodna skupstina rs.jpg

Prema stranačkim procjenama, kao i na osnovu naše računice na osnovu oko 70 odsto prebrojanih glasova, značajan rast u odnosu na izbore od prije četiri godine ostvario je i DNS, koji će vrlo vjerovatno imati 11 poslanika, ali i PDP, koji će gotovo sigurno u narednom mandatu imati devet poslanika.

Osim ovih stranaka, u Narodnoj skupštini Republike Srpske sasvim sigurno biće i Ujedinjena Srpska, koja zasad ima sigurno dva mandata, zatim NDP, koji ima sigurna tri mandata, dok će koalicija Zajedno za BiH, koju je predvodila SDA, imati takođe tri mandata. U Narodnu skupštinu Republike Srpske sigurno ulazi i Socijalistička partija, koja će imati najmanje šest poslanika.

Ovi mandati sasvim sigurno nisu konačni s obzirom na to da ni u političkim partijama nisu načisto s raspodjelom kompenzacionih mandata i gotovo je izvjesno da će doći do manjih odstupanja i prelivanja pojedinih mandata na način da neko dobije mandat više, a nekome bude "skraćen".

Vrlo je moguće da NDP na kraju ima recimo četiri mandata, SNSD 30, a nije isključeno ni da Socijalistička partija dobije jedan mandat više, a DNS bude na deset mandata.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, rekao je da je ova stranka ostvarila odličan rezultat, ali da će ipak tražiti da se utvrdi da li je ispoštovana izborna volja građana, dok je Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a, rekao da je zadovoljan načinom na koji je vodio kampanju i da je njegova kandidatura pomogla njegovoj partiji, koja će imati devet poslanika u NS RS.

U ostalim strankama s kojima smo kontaktirali nisu bili pretjerano raspoloženi za razgovor na temu mandata, tvrdeći da još sa sigurnošću ne mogu tvrditi ko je osvojio koliko mandata.

Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske, rekao je da je ova stranka ispunila svoj cilj, te da su ušli u parlament BiH, Narodnu skupštinu RS, a i pobijedili su kandidati koje su oni podržali za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH.

"Imamo zasad najvjerovatnije dva mandata i trendovi su pozitivni. Nadam se da će tako ostati i do kraja. Cilj koji smo imali smo ostvarili", rekao je Stevandić.