Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović potpisao je danas ugovore o samozapošljavanju sa 18 lica, koja će, u zavisnosti od djelatnosti koju su izabrali, dobiti od 4.000 do 11.000 KM bespovratnih sredstava.

samozaposljavanje bih (1).jpg

Petrović je rekao da je za ove ugovore obezbijeđeno 100.000 KM, a da će 65 odsto od ukupno dodijeljenih sredstava biti isplaćeno korisnicima već sutra. 

"Ostatak od 35 odsto biće isplaćeno nakon godinu dana, kako smo to radili u preostalim zahtjevima tokom 2018. i 2017. godine", naveo je Petrović. 

On je istakao da mu je drago što su ovi ljudi odlučili da pokrenu vlastiti biznis, navodeći da je to velika hrabrost, posebno ako se uzme u obzir činjenica da se treba boriti na zahtjevnom tržištu. 

Zato će, dodao je Petrović, Gradska uprava uvijek biti na raspolaganju Trebinjcima koji su putem programa za samozapošljavanje pokrenuli vlastiti biznis. 

"Na usluzi smo im za sve što im treba jer hoćemo da u Trebinju prevlada preduzetnički duh", rekao je Petrović. 

samozaposljavanje bih (3).jpg

Trebinjac Dragan Dangubić, zahvaljujući ovom ugovoru, proširiće svoju auto-mehaničarsku radnju, za koju je prije dvije godine nabavio neophodne mašine. 

"Dodijeljeno mi je 7.600 KM. To će mi biti dovoljno da svoj biznis izvedem na pravi put", naveo je Dangubić, koji je sa prekidima na birou rada duže od 10 godina. 

Njegov sugrađanin Miroslav Pudarić pokrenuće vlastiti studio za video-produkciju. 

On je rekao da je zadovoljan uslovima koje je Gradska uprava postavila i da će zahvaljujući ovom ugovoru pronaći posao. 

"Ugovorom sam dobio 8.000 KM koje ću iskoristiti za kupovinu opreme koja mi nedostaje", istakao je Pudarić. 

Potpisnici ugovora danas su kao svoje biznis-ideje predložili, između ostalog, otvaranje poljoprivrednog gazdinstva, pružanje turističkih usluga, te otvaranje butika, odnosno frizerskog salona. 

Javni pozivsamozaposljavanje bih (2).jpg za projekte samozapošljavanja otvoren je do kraja godine, a za ove namjene u proteklih godinu i devet mjeseci izdvojeno je oko 500.000 KM.