U Carskim vinogradima u Ušću kod Trebinja, porodica Vukoje jutros je ozvaničila početak 124. berbe u vinogorju koje je osnovano 1894. godine, a koje su oni obnovili prije 15 godina.

carski vinograd vukoje.jpg

Vlasnik Podruma "Vukoje 1982" Radovan Vukoje istakao je da je 2018. godina jedna od najboljih za ovu vinariju, jer je dala izuzetno dobro grožđe, čemu su pogodovali dobri vremenski uslovi tokom proljeća.

On je kazao da je lijepo vrijeme pogodovalo da se postigne zadovoljavajuće cvjetanje i odrade adekvatne agrotehničke mjere.

"Ove godine ćemo u novootvorenoj destileriji i u vinariji sabrati najbolje grožđe. Zato možemo da očekujemo veoma dobra vina iz 2018. godine", istakao je Vukoje.

Za dobar kvalitet grožđa, a kasnije i vina, najvažniji je momenat berbe, pojasnio je Vukoje.

Vukoje je rekao da za njihova najpoznatija vina, koja treba da odleže i do 15 godina, mora da bude dobar odnos šećera i kiseline.

radovan vukoje.jpg

"Jako alkoholna vina koja duže leže u drvetu u spoju vinograda, vinarije i samog vinara dobijaju vrhunski kvalitet, po čemu je Podrum 'Vukoje' i poznat", naveo je Vukoje.

On je kazao da se vino čak 70 odsto pravi u vinogradu, a ostatak u podrumu, gdje proizvod postaje bezvremenski.

Tokom 2018. godine, četiri vina ovog podruma osvojila su u Kini u kategoriji "Magic Wine brand Award" najprestižniju nagradu, dok su u Iloku u Hrvatskoj dobili priznanje za najbolju vinariju u jugoistočnoj Evropi među 1.000 vinarija iz ovog regiona.

U Carskim vinogradima zasađena je žilavka, dok su u ostalim vinogorjima Podruma "Vukoje 1982" zasađeni šardone, merlo, pira, muskat, te malasija dubrovačka i tamjanika.

U ovoj vinariji vino se pravi isključivo od grožđa iz sopstvenih vinograda.

Podrum "Vukoje 1982" u svom portfoliju ima 22 etikete različitih vina, te šest iz destilerije koja izvozi u zemlje širom Evrope, Azije i Amerike.