U Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj” danas je  dan bio drugačiji, ali i mnogo interesantniji posebno za učenike.

aljosin-razred-1.jpg

Povodom 5. oktobra, Međunarodnog dana prosvjetnih radnika, odlučeno je da  osnovci nakratko zamijene svoje nastavnike, ali i direktora, pedagoga, bibliotekara.

Nosili su dnevnik, održali čas i vodili računa o radu škole i ponašanju osnovaca.

Milja Tomašević, učenica osmog razreda, nakratko je bila nastavnik istorije i geografije. Kaže da voli ove predmete, ali da joj i drugi dobro idu.

“Nije mi bilo teško, ali vidim da je velika obaveza biti nastavnik. Učenike bi ocjenjivala onako kako su zaslužili, što rade i naši nastavnici“, rekla je Milja.

misita.jpg

Iz klupe čas je pažljivo pratila nastavnica Milica Misita koja kaže da je vrlo lijepo vratiti se u đačko doba.

Matematiku je predavao Filip Jokanović iz sedmog razreda.

„Kad znate posao nije teško biti nastavnik matematike. Važno je vježbati i matematika vam neće biti bauk. Djeca ponekad misle da trebaju dobiti višu ocjenu, ali mislim, da nisu u pravu“, poručio je Filip vršnjacima.

U stolici direktora sjedio je Jovan Vukoje iz osmog razreda , koji je, kako reče, odmah shvatio da je to odgovoran posao.

„Direktor ima dosta odgovornosti, mora biti na raspolaganju i nastavnom osoblju, roditeljima i učenicima“, kaže Jovan.

Poručuje da je još rano da razmišlja o funkciji direktora, ali ako bi jednog dana bio direktor škole, nastojao bi da produži školski raspust, zabranio nastavnicima da daju loše ocjene, a testovi bi bili ukinuti.

Njegova pomoćnica danas je bila Lana Milićević iz osmog razreda, koja priznaje da je lakše biti zamjenik nego direktor, ali da je i to odgovornost i prema učenicima i prema nastavnicama.

dir.jpg

Povodom dana prosvjetnih radnika škola u Bregovima danas je imala i novog pedagoga i bibliotekara.

„Školska biblioteka nije ništa manje vrijedna od učionice. Uglavnom čitamo lektire, a od prošle godine smo uključeni i u projekat ‘Čitalići’, koji ima cilj da motiviše djecu da se druže sa knjigom, a tu je i naše ‘Zmajevo gnijezdo’, čitaonica za učenike“, objasnila je Isidora Pejović iz devetog razreda, koja je danas bila bibliotekar.

U školi kažu da je ideja da se po prvi put na ovaj način obilježi međunarodni dan prosvjetnih radnika potekla od Savjeta učenika.

„Nastavnici i rukovodstvo škole nakratko su prepustili učenicima svoje poslove, a cilj je bolja saradnja nastavnog osoblja i učenika. Direktor je simbolično bio predsjednik Savjeta učenika naše škole“, naveo je Predrag Stevović, nastavnik demokratije i ljudskih prava.

Učenici su poručili da će sljedeće godine još ozbiljnije shvatiti svoje poslove, a nastavnici da imaju tako dobrih učenika da im ponekad mogu i prepustiti čas.