Sa puta dugog preko 750 kilometara, koji su svojim biciklima prešli od Trebinja preko Kajmakčalana do Soluna, vratili su se članovi biciklističke sekcije Planinarsko društvo "Vučji zub".

biciklisti solun (1).jpg

Srećni i sa osmijehom na licu sna pokloničko putovanje povodom 100 godina od proboja Solunskog fronta, upšli su Mićo Milošević, Željko Mirdinja, Vlado Ružić, Danko Karić, Petar Vukanović, Petar Spaić, Srđan Domazet, Mitar Miljković i dva člana podrške Žarko Vučić i Jovan Prcović.

Put je bio planiran u šest etapa. Prva je bila od Trebinja do Skadra - oko 170 kilometara. Drugi dan trebinjski biciklisti su stigli do Elbasana, a sljedeće jutro krenuli se prema Makedoniji. Vjetrovito vrijeme, planinski prevoj, a nakon toga i spust do Struge, bicikliste nije omelo da dođu do Ohrida.

Vremenske prilike i narednog dana nisu išle na ruku biciklistima. Prvo uspon, pa nakon toga i mraz.

"Nismo očekivali ovakvu hladnoću. Nismo imali termo čarape, pa smo se umotavali u kese, radi izolacije i to je bilo uspješno", objašnjava nam Mićo Milošević.

Nastavili su preko Resine, Bitolja do Grčke granice, a tamo ih je čekalo veliko iznenađenje.

Prema Miloševićevim riječima, oni su se obratili ambasadi BiH radi administrativnih problema. Na zahtjev ambasade BiH u Atini na granici ih je čekala policija sa patrolnim kolima na kojima su bila upaljena "rotaciona svjetla".

"Oni su nam objasnili da će nam biti ne samo pratnja u fizičkom smislu u Grčkoj, već na usluzi šta god nam treba tokom puta", naveo je Milošević, dodajući.

Došli su do malog mjesta Panagice gdje su noćili, a ujutro ih je čekao naporan dan. Trebalo se popet na najviši vrh Vorasa, Kajmakčalan,  visok 2.524 metra.

Prilikom polaska sa vrha su dobijene informacije da duva vjetar,ali je ipak odlučeno da se ide na vrh pa dokle se stigne. Vrijeme se tokom vožnje poboljšavalo tako da su biciklisti stigli na vrh do ski centra. Tu su se ogrijali i krenuli makadam stazom do Spomen kosturnice posvećene Svetom Iliji.

"Ovo je najemotivniji i najuzbudljiviji dio putovanja i putem smo nalazili metke, čaure koji su ispaljeni prije 100 godina. Upisali smo se u knjigu utisaka, odali poštu stradalim i spustili se nazad uz pratnju policije do Edese", govori nam Milošević.

biciklisti solun (2).jpg

Šesti dan puta bio je od Edese do Soluna. Tih 90 kilometara za momke koji su na svojim majicama nosili slogan "Ponosni i hrabri"  nije bio naporan i za nekoliko sati su stigli do Soluna i odmah se uputili do Zejtinlika. Obišli su groblje, položili cvijeće i vidjeli i sreli veliki broj ljudi koji je došao da se pokloni sjenama srpskih ratnika. 

Ujutro su krenuli do srpskog ratničkog groblja na Zejtinliku gdje su prisustvovali centralnom obilježavanju 100 godina od proboja Solunskog fronta.

"Za ovaj put smo pravili posebne majice na kojima je bilo raznih obilježja - od rute puta, natpisa 'Ponosni i hrabri' do Kajmakčalana", kazao je Milošević.

Najstariji učesnik hodočašća je imao45, a najmlađi 14 godina.

Na ovom hodočašći su imali podršku Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport i kabineta predsjednika Republike Srpske.