Na današnji dan prije 74 godine oslobođeno je Trebinje u Drugom svjetskom ratu. U grad su pobjednički ušle partizanske jedinice koje su Trebinjcima, poslije više od tri godine pod okupacijom, donijele slobodu.

dan oslobodjenja trebinja drugi svjetski rat (2).JPG

Oslobođenje Trebinje u Drugom svjetskom ratu jedan je od najznačajnijih datuma u njegovoj novijoj istoriji. Slobodu su, podsjetili su predstavnici SUBNOR-a, donijeli borci Desete hercegovačke i Druge dalmatinske brigade.

Brojni Trebinjci, poštovaoci antifašističkog pokreta i njegove ideje, danas su, na Spomeniku borcima palim u borbi protiv fašizma, odali poštu za 158 boraca koji su poginuli u borbama za oslobođenje ovog grada, te za preostalih 819 boraca iz Trebinja koji su poginuli širom Jugoslavije, sjećajući se i 874 žrtve fašističkog terora sa područja Trebinja

Predsjednik lokalnog SUBNOR-a Slavko Šanjević podsjetio je da su borbe za oslobođenje Trebinja trajale dva dana i dvije noći i da su okončane velikom pobjedom antifašista.

"Borci čije kosti leže u ovoj spomen-grobnici prvi su se suprotstavili najvećem zlu 20. vijeka – fašizmu, a mnogi od njih nisu ostavili ni potomke za sobom", istakao je Šanjević.

Uz predstavike SUBNOR-a, cvijeće su na Spomenik položile i delegacije grada Trebinja i Socijalističke partije, te brojni građani.