Jednom bračnom paru iz Trebinja, koji je stariji od 45 godina, gradska uprava finansiraće posljednji pokušaj vantjelesne oplodnje u prestižnoj klinici u Češkoj, iako su do sada iskoristili sve pogodnosti koje su obezbijeđene kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou, potvrdio je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

bebe (3).jpg

Petrović je, povodom obilježavanja Nedjelje djeteta, istakao da je veoma radostan što imaju mogućnost da pomognu ovom bračnom paru, navodeći da će biti još srećniji kada se oni iz Češke vrate sa lijepim vijestima.

"Očekujem našeg novog sugrađanina ili sugrađanku. Vjerujem da će im ovaj pokušaj vantjelesne oplodnje biti uspješan", poručio je Petrović nakon druženja u gradskom parku sa djecom i njihovim roditeljima-članovima Udruženja "Bebe" iz Trebinja.

Gradonačelnik je istakao da ništa nije skupo ako se želja koju ovi bračni parovi imaju i ostvari.

On je pojasnio da Republika od kraja juna finansira tri pokušaja vantjelesne oplodnje, a grad jedan pokušaj.

"Ovi naši sugrađani su te pokušaje iskoristili ali, nažalost, nisu bili uspješni. Vjerujem da će sada to biti kako treba. Želim im svu sreću", naveo je Petrović.

bebe (2).jpg

Predsjednik Udruženja "Bebe" Snežana Misita zahvalila se gradonačelniku na razumijevanju, ističući da je ovo udruženje uvijek imalo podršku iz gradskog budžeta.

"Naš gradonačelnik je nama kao brat. Svaka naša porodica mu je bitna - i one čiji bračni drugovi imaju 35, ali i oni stariji od 45 godina. Nijedan bračni par nije odbijen i zato mu velika hvala", istakla je Misita.

Uplata iz gradskog budžeta za ovu namjenu je uvijek minimalno deset dana prije zakazanog zahvata, što članovima smanjuje stres i omogućava im da se bez dodatnih razmišljanja upute u jednu od najboljih evropskih klinika za vantjelesnu oplodnju u Češkoj.

"Nadam se da će gradonačelnik Petrović biti kum našoj budućoj bebi, čiji roditelji će uskoro otići za Češku na posljednji pokušaj vantjelesne oplodnje", istakla je Misita.

Ona je podsjetila da je grad do sada finansirao svih 15 zahtjeva.

Udruženje "Bebe" je osnovano 2010. godine i imaju 190 porodica-članova na nivou istočne Hercegovine i 91 bebu, a u gradu Trebinju 110 porodica i 51 bebu.

Nedjelja djeteta se obilježava od 1. do 7. oktobra.

bebe (1).jpg