U Trebinju je danas obilježeno 27 godina od početka ratnih dejstava na području ove opštine, kada su granate hrvatskih paravojnih jedinica sa područja Dubrovnika ubile 19 pripadnika Jugoslovenske narodne armije /JNA/, među njima i devet Trebinjaca.

spomenik-braniocima-trebinja.jpg

Pripadnici regularne vojske poginuli su 1. oktobra 1991. godine u mjestu Ivanica i selu Kalađurđevići, u pograničnom području sa Hrvatskom, koji su nakon završetka odbrambeno-otadžbinskog rata ušli u sastav novoformirane opštine Ravno u Federaciji BiH.

Ovim povodom, položeno je cvijeće u spomen-sobu u krugu bivše kasarne „Vojvoda Luka Vukalović“ i na Spomenik braniocima Trebinja od 1991. do 1996. godine.

Na ratne saborce, muževe i očeve uspomene su evocirale njihove porodice, predstavnici gradske Boračke organizacije Republike Srpske, Udruženje djece poginulih boraca „Nasljeđe“, te prvi ljudi Grada Trebinja.

Predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak rekao je da Grad Trebinje nikada neće zaboraviti žrtve koje su pale za njegovu odbranu i njihove porodice.

„Trudićemo se da se staramo o njihovim porodicama u skladu sa mogućnostima“, poručio je Banjak.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Republike Srpske Pero Mišeljić istakao je da je 1. oktobar jedan od najtežih i najtužnijih ratnih priča.

„Moji saborci su poginuli na teritoriji opštine Trebinje kao pripadnici regularne vojske. Mi smo branili i odbranili svoj grad i njihove žrtve nikada nećemo zaboraviti“, naveo je Mišeljić.

Na današnji dan prije 27 godina među prvima ranjen je Trebinjac Miodrag Mićo Višnjić.

„Nikada neću zaboraviti taj krvavi dan na Ivanici, kada sam, dolazeći sebi, vidio da su mi najdraži drugovi izginuli, a da sam od njih šestorice samo ja ostao živ“, prisjetio se Višnjić.

Predsjednik Udruženja djece poginulih boraca „Nasljeđe“ Saša Pešikan rekao je da je ovo Udruženje pokrenulo čitav niz inicijativa kojima će u narednom periodu obilježiti važne događaje iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

borci spomenik.jpg

Među poginulim su tog krvavog 1. oktobra 1991., osim Trebinjaca, bili i Muslimani i Albanci iz drugih mjesta iz SFRJ – vojnici na odsluženju redovnog vojnog roka.

Tokom odbrambeno-otadžbinskog rata poginulo je 258 pripadnika Trebinjske brigade Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske, koja je držala liniju fronta dugu oko 80 kilometara.

Godine 2011., otkriven je Spomenik braniocima Trebinja od 1991. do 1996. godine, dok su u toku građevinski radovi na izgradnji nove spomen-sobe, koja će se nalaziti neposredno uz ovaj spomenik.

Cvijeće je danas položeno i na spomen obilježje poginulim borcima u selu Hum kod Trebinja.