Jabuke su bogate vlaknima i imaju blagotvoran učinak na metabolizam, pogotovo kada ih jedete sa žitaricama.

jabuke.jpg

Jabuka ima i do 40 posto vitamina C, sadrži i vitamine A, E, B1, B2, B6 i beta karoten. Sadrži i minerale kalijum, kalcijum, fosfor i gvožđe. Bogata je polifenolima - biljnim jedinjenjima koja imaju snažnu antioksidativnu aktivnost. Opšte je poznato da bar jedna jabuka dnevno doprinosi opštem zdravlju. 

Jabuka se najčešće jede sirova, ali se i peče, kuva, suši, prerađuje u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznato je i jabukovo sirće. Jabuka sadrži i šećer, organske kiseline, u vrlo malim količinama sve esencijalne i neesencijalne aminokiseline, aromu i boje. Jabuke su bogate vlaknima i imaju blagotvoran učinak na metabolizam, pogotovo kada ih jedete sa žitaricama. 

Ljekovita dejstva jabuka 

Protiv tromosti, nadutosti i pokvarenog želuca nekoliko nedjelja tri puta dnevno pojedite po jednu kiselu jabuku srednje veličine sat do dva prije ili poslije jela. 

Protiv dijareje jedite izrendane jabuke ili kompot od jabuka. Posebno se preporučuje korišćenje kiselih jabuka. Izrendane jabuke nemojte da zaslađujete, a prije nego što ih pojedete, ostavite ih malo na vazduhu da potamne. 

Za bolju probavu redovno jedite pečene ili kuvane jabuke ili kompot od jabuka, posebno u zimskom periodu. 

Preporučljivo je poslije doručka i večere pojesti po dvije svježe jabuke i tako pet dana. 

Kako je kalorijski siromašna (100 g jabuke ima oko 40 kalorija), dobar je izbor i kod redukcijskih dijeta. Takođe, jabuku možete koristiti u terapijske svrhe, što dodatno opravdava njenu konzumaciju.

Na primjer, za regulaciju stolice i stabilizaciju crevne flore pojedite jednu do dve sirove (ili pečene) jabuke. 

Za podsticanje znojenja kod visoke temperature, u prokuvanu kašu od jabuka dodajte med i limunov sok i popijte dok je vruće. 

Ukoliko ste prehlađeni ili imate grip, 30 grama sušenih jabuka stavite u 2 dl ključale vode i kuvajte pet minuta. 

Jabuke mogu zaštititi želudac od oštećenja nastalih uzimanjem lijekova poput nesteroidnih protivupalnih antireumatika.

Antioksidansi u jabukama mogu zaštititi mozak od starenja. Jabuke sadrže antioksidanse koji štite pluća od oksidativnog oštećenja i na taj način pomažu u borbi protiv astme.