U galeriji Kulturnog centrau Trebinju otvorena je prva samostalna izložba radova studenta četvrte godine grafičkog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju Marka Burlice. 

izlozba burlica (1).jpg

"Zahvaljujući profesoru Mirku Toljiću zavolio sam grafiku i pronašao sam se u tehnikama duboke štampe, a to je prenošenje crteža na matricu, a onda štampanje tiraža, bakropis, tinta i ostale tehnike koje meni najviše leže", rekao je Burlica.

Izložba je predstavljena u jednoj priči ljudi, portreta, njihove životne muke, tragedije. 

marko burlica.jpg

"Na svoj naivan način, razigranog duha, ne mogu se pomiriti sa tragedijom ljudske zle kobi koja stoji nad njihovim glavama, pa sam onda prenio siluetu psa kao neko demonsko biće u sasvim drugom kontekstu", objašnjava Burlica.

Sve ovo je, kako je rekao, krenulo iz jednog njegovog sna, košmara, gdje su ga ganjali psi i doslovno ga htjeli rastrgnuti.

"Svoj san sam sveo na jedno hibridno biće koje je u tom prostoru i koliko god je to nerealno to je impuls moga srca i duše", pojasnio je Burlica.

burlica.jpg

Pored crteža i grafika, ljubitelji likovne umjetnosti u prilici su da pogledaju i slike, video rad, ploče, odnosno matrice sa kojih se izvode radovi, kao i nekoliko figura i objekata.

Burlica je do sada bio učesnik više kolektivnih izložbi, a ovu postavku izložbe, publika će imati priliku da pogleda u narednih petnaestak dana.

izlozba burlica (2).jpg