Doajen srpskog glumišta Predrag Ejdus preminuo je večeras poslije duže bolesti u 71. godini u Beogradu.

predrag ejdus.jpg

Decenijama prisutan na javnoj sceni, izvanrednim ulogama ostavio je upečatljiv trag na polju umjetnosti, a svojevremeno je rekao da ga želja za glumom nikada nije napuštala, čak ni u najtežim trenucima.

Krio je od javnosti da mu je zdravstveno stanje prilično narušeno, ali od ljubavi prema glumi nije odustajao.

Ejdus je rođen 24. jula 1947. godine u Beogradu. Završio je 14. beogradsku gimnaziju, a diplomirao glumu 1972. godine na Akademiji za pozorište, film i televiziju u klasi profesora Milenka Maričića.

Bio je član amaterskog pozorišta "Dadov" od 1962. do 1968. godine, a član Drame Narodnog pozorišta u Beogradu postao je odmah nakon diplomiranja 1972. i tu je ostao do 1993. kada je sa Svetlanom Bojković i Predragom Mikijem Manojlovićem otišao iz pozorišta u znak protesta zbog dolaska Aleksandra Berčeka na mjesto upravnika Narodnog pozorišta.

Prije toga bio je vršilac dužnosti direktora Drame Narodnog pozorišta.

U Jugoslovensko dramsko pozorište prešao je 1993.

Izabran je 2006. u zvanje redovnog profesora na Akademiji umjetnosti.

Bio je predsjednik Udruženja dramskih umjetnika Srbije od 1985. do 1989. godine.

Ejdus je ove godine dobio nagradu "Zlatni ćuran" za životno delo.

- Drago mi je i srećan sam što sam u društvu svih bardova glume Srbije koji su dobili ovu nagradu. Ovo mi je veoma značajno, možda najznačajnije priznanje koje dobijam od komedija koje spadaju u žanr koji je najzahtevniji i traži veliki rad. Komediju smatram vrhuncem glumačkog umeća. Jesam u godinama kada treba da razmišljam o prestanku rada, ali mi to ne pada na pamet - rekao je tada Ejdus i dodao da mu je "nagrada postrek za dalji rad".

Odigrao je oko 200 dramskih uloga i snimio više od 50 filmova, učestvovao je u 50 televizijskih drama i 30 televizijskih serija, ostvario preko 200 uloga u radio-dramama snimljenim za Radio Beograd.