Trebinje je prvi grad u Republici Srpskoj koji je dobio status turističkog mjesta, saopštio je danas gradonačelnik Luka Petrović povodom 27. septembra - Svjetskog dana turizma.

saborni hram trebinje (3).jpg

On je rekao da je za ovaj prestižni status trebalo zadovoljiti niz kriterijuma, što je Trebinje uspješno učinilo i osvojilo 170 bodova iako je bilo potrebno svega 85. 

Petrović je rekao da su tim povodom iskustva, viziju i ciljeve u Gradskoj uprave podijelili sa vlasnicima restorana, prenoćišta, vinarija, turističkih agencija, licenciranim vodičima, te sa predstavnicima udruženja koja su vezana za razvoj turizma. 

"Trebinjska Turistička organizacija napredovala je u svakom pogledu i u proteklih godinu i osam mjeseci njeni radnici su prezentovali potencijale Trebinja na čak 17 sajmova i napravili promotivni materijal na čak 21 svjetskom jeziku", poručio je Petrović. 

Prema njegovim riječima, samo zajedničkim radom se može uraditi mnogo na poljima koja će doprinijeti da Trebinje bude turistički centar regije. 

"Hoćemo da iskoristimo potencijale koje imamo u zdravoj hrani, suncu, vodi, te u sadržajima koji su izraženi kroz `Grad Sunca`, vjerski turizam, rijeku Trebišnjicu, Stari grad, Ubla i Bjelasnicu", istakao je Petrović. 

turizam trebinje (2).jpg

Direktor Turističke organizacije grada Trebinja Marko Radić rekao je da proglašenje Trebinja za turističko mjesto sa sobom nosi određenu težinu, ali i podstrek svim turističkim radnicima da postignu još bolje rezultate. 

On je kazao da im je cilj da u Trebinju turistička sezona traje 365 dana i da se poveća broj noćenja po jednom turisti. 

"To možemo da uradimo samo kroz poboljšanje trenutne ponude i sa njenim proširivanjem kako u oblastu kulturnih sadržaja, tako i kroz infrastrukturu u samom gradu", naveo je Radić. 

Radić je rekao da ovaj status svakom turisti govori da se u Trebinju nalaze značajni turistički objekti koje mogu da posjete, te da donosi olakšice koje će u narednom periodu biti i prezentovane. 

U Trebinju je registrovano 1.850 ležajeva, dok se svake godine prihod od boravišne takse povećava u prosjeku od 30 do 50 odsto.

turizam trebinje (1).jpg