Direktor Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske" Nenad Nešić ozvaničio je danas početak sanacije regionalnog puta Gacko-Plužine, za koju je ovo preduzeće izdvojilo 800.000 KM.

sanacija puteva gacko bileca nesic (1).jpg

Nešić je rekao da će biti sanirano 4,8 kilometara puta koji nije asfaltiran, čime će biti omogućeno normalno odvijanje saobraćaja prema Crnoj Gori. 

"Prvih 600 metara će ići postojećom dionicom, dok će preostalih oko 4,2 kilometra biti izmješteno na novu trasu", rekao je Nešić. 

Prema njegovim riječima, ovu sanaciju "Putevi Srpske" finansiraju iz vlastitih sredstva, zahvaljujući predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i premijeru Željki Cvijanović koji imaju razumijevanje za sve projekte ovog preduzeća širom Srpske. 

Inženjer za održavanje putne mreže u "Putevima Srpske" Vaso Tomić rekao je da geologija na ovoj dionici puta nije zahtjeva, zbog čega očekuje da radovi budu završeni u predviđenom roku. 

"Nagibi koji su bili 15 odsto, sada će biti 10 odsto. Time će biti ispunjeni neophodni tehnički uslovi, a biće urađeno i šest mimoilaznica", naveo je Tomić. 

Mještanin sela Berušice Milovan Dragumilo rekao je da se izgradnjom ove dionice stvara adekvatna putna komunikacija za mještane desetak sela sa ovog područja koje graniči sa Crnom Gorom. 

On je dodao da se već 20 godina govori o sanaciji ovog puta, ali da je to urađeno tek sada, nakon obećanja predsjednika Srpske Milorada Dodika. 

"Ovaj put, koji povezuje Gacko i Pivu, pojačaće saradnju u više oblasti, posebno u turizmu. Ovo je najbliža veza sa Žabljakom i Pivskim jezerom i planinom", pojasnio je Dragumilo. 

Nešić se danas sastao i sa načelnikom Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove opštine Bileća Radenkom Poparom sa kojim je dogovorio da naredne sedmice počne izgradnja kružne raskrsnice na dijelu magistralnog puta prema Nikšiću i Trebinju. 

sanacija puteva gacko bileca nesic (2).jpg

"Vrijednost ovog projekta je oko 380.000 KM. Treba da se izmjeste dalekovodi, za šta je potrebno nekoliko dana, nakon čega će početi radovi", rekao je Nešić. 

On je najavio i da će u okviru redovnog održavanja putne mreže biti sanirano oko kilometar i po najkritičnije dionice na magistralnom putu Bileća-Trebinje, u mjestu Čepelica. 

Nešić je dodao da će, nakon što opština Bileća završi sa izgradnjom kanalizacione mreže, "Putevi Srpske" finansirati rekonstrukciju glavne ulice u ovom mjestu, u vrijednosti od 150.000 KM.