Nadležni u RS kažu da prate epidemiološku situaciju, kako u RS, tako i u regionu i šire, u vezi s pojavom prvih slučajeva takozvanih majmunskih boginja u Evropi, a nakon što je u Srbiji Ministarstvo zdravlja naredilo pojačan nadzor na graničnim prelazima te formiralo radnu grupu za praćenje i kontrolu ovog virusnog oboljenja.

majmunske boginje.jpg

Slučajevi obolijevanja od majmunskih boginja, virusa za koji trenutno ne postoji vakcina, dosad su potvrđeni u Velikoj Britaniji, a virusom su zaraženi putnici koji su u ovu zemlju došli iz Nigerije.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS ističu da u RS do danas nikad nije bio nijedan slučaj ove bolesti.

"Institut za javno zdravstvo RS svakodnevno prati epidemiološku situaciju, kako u RS, tako i u regionu i šire. Ukoliko dođe do pojave ovog ili sličnog oboljenja, građani će blagovremeno biti obaviješteni", kazala je Ljubica Jandrić, specijalista epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS.

Ona je navela da su majmunske boginje rijetko virusno oboljenje, zoonoza, koje se javlja uglavnom u Africi. Virus na čovjeka prenose različite životinje u Africi, u većini slučajeva majmuni ili glodari, konzumiranjem mesa ili kontaktom.

"Rijetko se prenosi sa čovjeka na čovjeka, isključivo u slučajevima bliskog kontakta s kožnim lezijama ili respiratornim kapljicama zaražene osobe", kazala je Jandrićeva za "Nezavisne".

Dodaje da za ove boginje ne postoji specifičan i bezbjedan lijek, niti postoji vakcina, ali može biti od pomoći vakcinacija protiv malih boginja.

"Klinička slika je blaža nego kod malih boginja, ali kao i kod njih, bolest se može zakomplikovati i završiti smrtnim ishodom", pojasnila je Jandrićeva.

Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica, ističe da čim je Ministarstvo zdravlja Srbije naložilo mjere pojačanog nadzora na graničnim prelazima i nadležni u BiH bi trebalo ozbiljno da razmotre da se i u BiH preduzme takve mjere.

"Morali bismo i mi da ih uvedemo, jer mi smo bliže Evropi", kazao je Drljević i dodao da je kasno kada se pojave oboljeli.

Blaško Topalović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, kaže da nikada nije čuo za takav slučaj boginja.

Majmunske boginje najčešće se javljuju u tropskoj Africi, jer se krče šume i ljudi zbog toga češće dolaze u kontakt sa životinjama. Prve promjene se najčešće javljaju na licu, a potom se šire po cijelom tijelu. Na kraju cijelog procesa stvaraju se kraste koje otpadaju. Bolest traje od dvije do četiri sedmice.

Ova bolest afrički kontinent je prvi put "napustila" 2003. godine, kada se pojavila u SAD.