U okviru 20 jubilarnih "Ćorovićevih susreta" koji se održavaju u Bileći, otvorena je izložba fotografija sa muzejskom postavkom "Karavan časti-Solunci govore, potomci pamte".

izlozba bileca solunci (2).jpg

Ova izložba priređena je u godini kada se obilježava stogodišnjica od proboja Solunskog fronta.

Otvarajući izložbu, član odbora SPKD "Prosvjeta" Bileća Drago Vučić se zahvalio glumcu Srđi Bjelogrliću i profesoru Milanu Nikčeviću na uloženom trudu prilikom realizacije ove izložbe.

"Značajno je da će učenici naših škola kao i stanovnici Bileće moći da vide ovu izložbu koja svjedoči o stradanju i vaskrsenju naših predaka koji su se borili za slobodu", istakao je Vučić.

izlozba bileca solunci (4).jpg

Posjetioci mogu da vide ratni dnevnik iz Prvog svjetskog rata Ćetka Mirića iz sela Domrka pored Gacka, čuveni mitraljez "Maksim" koji je korišćen prilikom borbi na Kajmakčalanu, autentičnu granatu i trubu sa Solunskog fronta, pištolje i puške iz Prvog svjetskog rata...

izlozba bileca solunci (3).jpg

Izložbu je organizovalo bilećka "Prosvjeta" Bileća i ID "Kultirux" Gacko u saradnji sa Ministarstvom odbrane Srbije.

Organizatori "Ćorovićevih susreta" potrudili su se da ovu značajnu manifestaciju učine što raznovrsnijom tako da su priredili i izložbu slika nastalih na likovnom skupu "Udruženje ljubitelja umjetnosti Pale 2018." (ULjUP).

Izložbu je otvorio i o djelima govorio likovni kritičar i istoričar umjetnosti Nikola Kusovac.

izlozba bileca solunci (1).jpg

kusovac.jpg