Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je ustoličenje novoizabranog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija važan događaj i za Republiku Srpsku, jer je Crkva važan element srpskog identiteta.

IMG_20180923_21700.jpg

Dodik je rekao da je veoma važno da su danas na ustoličenju vladike Dimitrija okupljeni i objedinjeni velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve i predstavnici organa vlasti. 

"Ovdje želimo da obezbijedimo kontinuitet dobrog odnosa između Crkve i naroda. Ovdje narod vjeruje, poštuje i voli Srpsku pravoslavnu crkvu", rekao je Dodik novinarima u Trebinju, gdje je prisustvovao ustoličenju episkopa Dimitrija. 

Prema njegovim riječima, Crkva je pokazala i dokazala da njeguje srpski jezik, srpsko pismo, krsnu slavu što obezbjeđuje i jak nacionalni i narodni identitet. 

Dodik je rekao da je i današnji događaj poziv na ljubav, kao i da mržnja nije između granica, klasa ili političkih partija, nego u srcima ljudi. 

On je istakao da se treba objediniti u poštovanju bližnjega i svakog čovjeka bez obzira na rasu i vjeru. 

"Drevno učenje Crkve zaslužuje pažnju", ocijenio je Dodik, te dodao da je važno da ostaje kao trajna nit odnosa u narodu i prevaziđe sve teškoće, pa i animozitete koji postoje na bilo kom osnovu.