Članovi biciklističke sekcije Planinarskom društvu "Vučji zub" iz Trebinja krenuli su jutros do Soluna.

biciklisti solun.JPG

Cilj desetorice članova je da prisustvuju centralnom obilježavanju 100 godina od proboja Solunskog fronta, koji će se održati 29. septembra na srpskom ratničkom groblju na Zejtinlik u Solunu.

Na put dug oko 750 kilometara krenuli su biciklisti među kojima najmlađi ima 14, najiskusniji 45 godina.

Predsjednik biciklističke sekcije Planinarskog društvua "Vučji zub" Mićo Milošević istakao je da je ova sekcija u posljednjih pet godina odlazila na poklonička putovanja i to dva puta na Svetu Goru, Krf, Solun, Jasenovac...

"Mi smo na jedan način građanski i sportski predstavnici Republike Srpske, jer nas je podržalo Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport i kancelarija predsjednika Republike, a na ovoj manifestaciji će biti prisutni visoki zvaničnici Republike Srpske i Republike Srbije", rekao je Milošević.

Milošević je napomenuo da su prije dvije godine, kada su išli na Krf, obilježili godišnjicu povlačenja srpske vojske.

Petar Spaić, koji ima 17 godina, svaki dan vježba i spreman je na ovaj daleki put.

Ovo je za njega prvi put da vozi više dana u kontinuitetu veće kilometraže.

"Mnogo mi znači i veliko je zadovoljstvo i čast da mogu ići na putovanje jer ovim želim da pokažem zahvalnost našim precima", rekao je Spaić.

Prva etapa putovanja je Trebinje-Skadar, to je oko 170 kilometara, nakon toga idu do Tirane. Treće noćenje je u Ohridu-Makedonija, nakon čega preko Bitolja, gdje će posjetiti srpsko vojničko groblje sa oko 1.300 sahranjenih srpskih vojnika, doći u podnožje Kajmakčalana, u mjesto Agios Atanasios

Sljedeći dan, ukoliko vremenske prilike dozvole, popeće se na vrh Vorasa - Kajmakčalan - visok 2.500 metara, gdje će posjetiti kapelu Svetog Ilije.

Nakon toga, biciklisti se spuštaju u Edesu sa druge strane Kajmakčalana. Posljednja etapa vožnje je od Edese do Soluna.

Biciklisti imaju i logističku podršku dvoje svojih članova sa kombijem, gdje se nalaze stvari i dodatna opreme.

Trebinjci će da na ovom putovanju proći kroz BiH, Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju i Grčku.