Trebinje će večeras i sutra biti centar Srpske pravoslavne crkve, a na jednom mjestu će se okupiti patrijarh Irinej, trojica mitropolita i više episkopa koji će prisustvovati hirotonisanju i ustoličenju arhimandrita Dimitrija /Rađenovića/ u episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog.

saborni hram trebinje (5).jpg

Pripreme za ovu veliku crkvenu svečanost su privedene kraju. Dolazak patrijarha i arhijereja očekuje se u poslijepodnevnim satima.

Već sada je izvjesno da će bogosluženjima i večeras u ujutro u Saborenom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg prisustvovati veliki broj vjernika iz svih krajeva Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Narečenje počinje večeras u 18.00 sati, nakon čega će novonarečeni vladika Dimitrije predvoditi večernju službu.

Sutra u 9.00 sati, Njegova svetost patrijarh srpski Irinej predvodiće Svetu arhijerejsku liturgiju, tokom koje će biti izvršeno hirotonisanje i ustoličenje novoizabranog episkopa Dimitrija.

Očekuje se prisustrvo velikog broja zvanica, među kojima i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

saborni hram trebinje (3).jpg

Na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve u maju, otac Dimitrije je izabran za episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog. 

Novoizabrani episkop Dimitrije rođen je 12. novembra 1976. godine na Cetinju u Crnoj Gori. Osnovnu i srednju školu je završio u Budvi. 

Zamonašen je u manastiru Tvrdoš kod Trebinja 2003. godine. 

U čin jerođakona rukopoložen je 2004. godine, a u čin jeromonaha 2005. godine. 

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči 2012. godine. 

Kao tvrdoški jeromonah imenovan je za nastojatelja manastira Duži 2015. godine. 

Na prijedlog tadašnjeg episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, a odlukom Svetog arhijerejskog sinoda, odlikovan je činom arhimandrita 21. maja 2018. godine. 

saborni hram trebinje (4).jpg

saborni hram trebinje (1).jpg

saborni hram trebinje (2).jpg