U Trebinju je danas zainteresovanim aplikantima predstavljen drugi poziv za podnošenje projektnih prijedloga za sredstva iz IPA programa prekogranične saradnje između BiH, Hrvatske i Crne Gore od 2014. do 2020. godine /Interreg/, čija je vrijednost 25,9 miliona evra.

ipa program konferencija trebinje (2).jpg

Portparol Direkcije za evropske integracije BiH Marina Kavaz Siručić rekla je da će u okviru drugog poziva biti podržani projekti fokusirani na unapređenje usluga zdravstva i socijalne zaštite, očuvanje prirode, održivu energiju i energetsku efikasnost, razvoj turizma i očuvanje prirodnog i kulturnog nasljeđa, te unapređenje poslovne klime i konkurentnosti. 

Ona je istakla da prijavu na poziv mogu da podnesu nadležna ministarstva, lokalne samouprave, institucije na lokalnom i regionalnom nivou, razvojne agencije, civilni sektor i sva druga neprofitna tijela prema pravilama poziva. 

"Učesnici imaju priliku da čuju iskustva učesnika program iz prvog poziva. Osim što to pomaže saradnju lokalnih zajednica u prekograničnom području, ovaj program je prilika i da se ojačaju sveukupni kapaciteti za korišćenje fondova EU", navela je Kavazova. 

Član upravljačkog tijela programa Interreg IPA programa prekogranične saradnje između Hrvatske, BiH i Crne Gore od 2014. do 2020. godine Stela Arneri rekla je da će tokom današnje konferencije u Trebinju biti predstavljene sve novosti drugog poziva koje će potencijalnim aplikantima olakšati posao prilikom podnošenja prijedloga svojih projekata. 

"Očekujemo veliki broj kvalitetnih projekata, što pokazuje i ranije iskustvo, jer su na prvom pozivu bile 164 prijave, od kojih su izabrane 24, čije je provođenje u toku", navela je Arnerijeva. 

Ona je pojasnila da su za finansiranje prihvatljivi i svi zainteresovani aplikanti sa područja Hercegovine, pozivajući ih da podnesu nove prijedloge projekata. 

Svoje iskustvo tokom prvog poziva programa danas je učesnicima konferencije predstavio član Inovaciono-preduzetničkog centra "Tehnopolis" iz Nikšića Aleksandar Janičić, koji je rekao da je njihov projekat od donatora i svih učesnika ocijenjen kao vrlo uspješan. 

ipa program konferencija trebinje (1).jpg

On je pojasnio da su u njihovom projektu pod nazivom "Saradnja za razvoj prekograničnog poslovnog okruženja - Kod", bili uključeni i grad Zadar, Razvojna agencija zadarske županije "Zadra nova", "Intera tehnološki park" iz Mostara i "Bit centar" iz Tuzle. 

"Osim predstavljanja našeg projekta, u Trebinje smo došli i da bismo dobili sve relevantne informacije o novom pozivu, kako bismo pisali nastavak projekta i naslonili se na rezultate koje smo postigli u okviru prvog poziva", pojasnio je Janičić. 

Govoreći o iskustvu pisanja projekata za IPA program prekogranične saradnje, Janičić je istakao da je svaka aplikacija za ovu vrstu projekata veoma zahtjevna i da traži dosta rada i truda svih učesnika. 

"Tokom stvaranja prijedloga i kasnije realizacije, mora da postoji dobra komunikacija svih učesnika i osmišljen proces pisanja, dok se kasnije treba suočiti sa izazovima same implementacije", poručio je Janičić. 

Programsko područje drugog poziva obuhvata 109 opština i gradova u BiH i Brčko distrikt, 12 županija u Hrvatskoj i 10 opština u Crnoj Gori. 

Konferenciju organizuju Direkcija za evropske integracije BiH, Agencija za regionalni razvoj Hrvatske, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU Hrvatske i Kancelarija za evropske integracije pri kancelariji premijera Crne Gore.