Ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov poručio je da se Rusija čvrsto zalaže za poštivanje Dejtonskog sporazuma, te da je protiv bilo kojeg pokušaja da on bude revidiran.

lavrov dodik.jpg

"Bilo koje reforme su moguće samo uz dogovor dva entiteta i tri naroda", poručio je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, nakon njihovog sastanka u Banjaluci. 

Lavrov je naglasio da je vidljiva stalna privrženost Dodika Dejtonskom sporazumu i njegovom očuvanju. 

"BiH treba osloboditi od elemenata spoljne uprave da bi mogla biti normalna, nezavisna, suverena država koja sama rješava pitanja svoje budućnosti i sama donosi odluke", poručio je Lavrov. 

Lavrov je istakao da im se podudaraju stavovi i oko drugih pitanja na Balkanu, te ocijenio da se aktivno razvijaju veze Republike Srpske i ruskih regiona, o čemu svjedoči i nedavna posjeta gubernatora Sankt Peterburga, pri čemu su razmatrani perspektivni i humanitarni projekti. 

On je dodao da je sa Dodikom razmatrao i razvoj odnosa između Rusije i BiH, koji se odnosi na Republiku Srpsku, navodeći da se zalaže da se razvijaju odnosi u svim oblastima - ekonomskim, trgovinskim, investicijskim, humanitarnim. 

Lavrov je dodao da je na današnjem sastanku bilo riječi o tome da se što prije riješi pitanje izvoza mlijeka i mesa u Rusiju. 

"Zahvalni smo rukovodstvu Republike Srpske za stalnu podršku poslovanju ruskih kompanija ovdje, kao što je `Zarubežnjeft`. `Gasprom` već nekoliko godina zaredom obezbjeđuje isporuke ruskog gasa u Republiku Srpsku", podsjetio je Lavrov.

lavrov i dodik u banjaluci.jpg

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je Srpska veoma zahvalna Rusiji za principijelan stav u pogledu afirmacije Dejtonskog sporazuma.

"Posebnu zahvalnost imamo za dugogodišnje rusko ponašanje u pogledu Dejtonskog sporazuma i u okviru Savjeta za primjenu mira u BiH i Savjeta bezbjednosti UN. Posebno smo zahvalni na uloženom vetu na rezoluciju koja je osuđivala srpski narod za genocidne namjere. Zahvaljujem Rusiji u ime Srpske i srpskog naroda. To će ostati vječno upisano kao dokaz našeg prijateljstva", istakao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare u Banjaluci sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovim. 

On je odbacio spekulacije koje govore o lošem uticaju Ruske Federacije na području BiH i Balkana.

"Ruska Federacija je za nas prijatelj i želimo da razvijamo odnose na svim pitanjima. Srpska nije dozvolila BiH da uvede sankcije Ruskoj Federaciji i mislimo da bi to ugrozilo naše interese", naglasio je Dodik. 

Prema njegovim rijuečima, jedna od važnih tema razgovora bila je i ekonomija. 

"Ruski partner ostvaruje napredak u naftnoj industriji u Srpskoj. Razgovarali smo o saradnji u istraživanju nalazišta nafte i izgradnji fabrike gasa na osnovu sporazuma koji smo potpisali sa `Gaspromom`", istakao je Dodik.