Sela Podvori i Vrpolje na području Ljubomira kod Trebinja dobila su sistem za navodnjavanje, čime je oko 55 domaćinstava dobilo tehničku vodu.

vodosnabdijevanje tehnickom vodom ljubomir.jpg

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović istakao je, nakon razgovora sa više od 200 mještana ovih sela, da je ovo druga faza sistema za navodnjavanje ljubomirskog platoa, čime su sada stvoreni svi uslovi za uspješno bavljenje poljoprivredom. 

"U okviru projekta je izgrađen rezervoar od 100 metara kubnih, transportni cjevovod i pumpno postrojenje po obodu polja sa potrebnom sekundarnom mrežom od ukupno šest kilometara", pojasnio je Petrović. 

On je istakao da je ovo još jedan u nizu projekata koji na području Trebinja zajednički realizuju Vlada Republike Srpske i Grad Trebinje, podsjećajući da su u toku i projekti sistema za navodnjavanje "Jasen-Budoši", "Mrkonjići", "Abatno polje-Kremeni Do", te sistemi za Trebinjsko i Mokro polje i Zubački plato. 

"Vrijednost ovih investicija je veća od 11 miliona KM. U toku ove i naredne godine većina njih će biti u potpunosti stavljena u funkciju", pojasnio je Petrović. 

Član Udruženja za vodosnabdijevanje sela Ljubomira Neđo Ćuk istakao je da dovođenjem tehničke vode do sela Podvori i Vrpolje cijeli LJubomir ima mnogo bolje uslove za bavljenje poljoprivredom. 

On je rekao da pojedinci tehničku vodu uvode čak i u kuće.

"Ovu vodu će da koriste u kupatilu, za pranje suđa. A za piće imamo čatrnje", naglasio je Ćuk. 

Prema njegovim riječima, samo selo Domaševo nije u okviru ovog projekta, jer ono ima drugi sistem za navodnjavanje. 

Investiciju su zajednički realizovali Vlada Republike Srpske, Grad Trebinje i Udruženje za vodosnabdijevanje sela Ljubomira, koji su za ovaj projekat obezbijedili oko 470.000 KM.