U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras je priređeno predavanje o životu i djelu prvog trebinjskog akademskog slikara Atanasija Popovića.

tamara rajkovic muzej hercegovine.jpg

Kustos-istoričar umjetnosti u ovoj ustanovi Tamara Rajković istakla je da je željela da na ovaj način osvijetli veoma značajne teme koje je Popović predstavljao - mrtvu prirodu, pejzaže, socio-tematiku, ikonopis, portrete.

"Poseban naglasak je na ikonopisu, koji nije dio trenutne postavke slika Atanasija Popovića koje su izložene u Muzeju", istakla je Rajković.

Zainteresovani su imali priliku i da saznaju nešto više o njegovom životu van slikarstva i čime se još u životu bavio.

Predavanje je priređeno u okviru projekta evropske godine  kulturnog nasljeđa pod sloganom "Gdje se prošlost susreće sa budućnošću".

"Ovaj slogan može da se primjeni i na Atanasijeve slike. Njegove slike Dubrovnika, vizure grada, pijace, imaju dokumentarnu vrijednost i mogu da posluže za proučavanje prošlosti", navela je Rajkovićeva.

Iako je kuća u kojoj je rođen Atanasije Popović u neposrednoj blizini Muzeja Hercegovina, odustalo se od ideje da se ona pretvori u njegovu galeriju, pa je stalna postavka predstavljena u Muzeju.

U okviru Preobraženskih svečanosti, u Muzeju je otvorena izložba slika Atanasija Popovića, na kojoj su, osim fundusa Muzeja Hercegovine, predstavljeni i njegovi radovi u vlasništvu Galerije grada Dubrovnika i Umjetničke galerije BiH.