Na postrojenjima "Hidroelektrana na Trebišnjici" /HET/ počeo je redovni godišnji remont koji će trajati 45 dana, potvrdio je Srni direktor ovog preduzeća Gordan Mišeljić.

he-trebinje-1-grancarevo.jpg

Mišeljić je rekao da će prvih 15 dana biti beznaponsko stanje elektrane "Trebinje jedan" i da u tom vremenu tri agregata neće biti raspoloživa za potrebe elektroenergetskog sistema Republike Srpske. 

"Tokom remonta biće izvršena kompletna provjera agregata, turbina, generatora i ostalih visokonaponskih postrojenja. Ovoga puta ćemo zamijeniti i prekidače i rastavljače u 220-kilovoltnom postrojenju, a za te namjene smo izdvojili 650.000 KM", pojasnio je Mišeljić. 

On je istakao da zatvarač na tunelu za Hidroelektranu "Dubrovnik" nije spušten i da je tunel pun vode, zbog čega će biti obezbijeđeno uredno vodosnabdijevanje opštine Herceg-Novi u Crnoj Gori i Konavala u Hrvatskoj. 

Remont u cjelosti finansira HET iz sopstvenih sredstava. 

Nakon remonta očekuje se stabilan i pouzdan rad postrojenja. 

HET je u proteklih osam mjeseci proizveo više od 1.000 gigavat-časova električne energije, za 33 odsto više nego što je planirano elektroenergetskim bilansom Republike Srpske.