Medicinski radnici trebinjske Bolnice i Doma zdravlja nisu imali nikakav razlog da stupe u polučasovni štrajk upozorenja jer su njihove plate uvećane novim zakonskim rješenjem iz avgusta, i riječ je o klasičnoj političko-predizbornoj manipulaciji sa višeg nivoa, poručio je menadžment ove dvije zdravstvene ustanove.

strajk zdravstvo (1).JPG

Direktor Bolnice Trebinje Borislav Grubač rekao je da se plate u ovoj ustanovi izmiruju redovno, ali da ima pojedinih radnika koji radom i zalaganjem ne opravdavaju očekivanja i tokom mjeseca čak i ne zarade bruto platu. 

"Zato će naša inicijativa biti da se ide u izmjenu Zakona i platama zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama tako da će zakonskim odredbama biti istaknuto da plata bude isplaćivana u skladu sa učinkom. Tako ćemo već jednom odvojiti radnika od neradnika", istakao je Grubač, navodeći da je danas štrajkovalo svega devet odsto od ukupno 600 zaposlenih, koliko ih radi u ove dvije ustanove. 

On je podsjetio da je u proteklom jednogodišnjem periodu u Bolnici Trebinje realizovan niz značajnih projekata, koji su omogućili mnogo kvalitetniju uslugu pacijentima, navodeći da je, između ostalog, riječ o magnetnoj rezonanci, hiperbaričnoj komori, centru za dijalizu, rekonstrukciji fasade i krova Bolnice. 

"Zato je ovaj današnji štrajk bio politička frustracija, dio političke kampanje i nezadovoljstva pojedinaca", ocijenio je Grubač. 

Direktor Doma zdravlja Vaso Mijanović rekao je da je ova ustanova poslije devet godina prvi put iskazala pozitivno poslavanje tokom šest mjeseci 2018. godine, kao i da se radnicima redovno izmiruju plate i doprinos, a dobavljačima prispjele fakture. 

strajk zdravstvo (2).jpg

On je upozorio na činjenicu da današnji štrajk nije ispoštovao zakonske procedure. 

"Mi kao poslodavci nismo bili obaviješteni o ovom štrajku i prekidu rada. U pojedinim organizacionim jedinica nije bio obezbijeđen čak ni minimum procesa rada. Ovde je na sceni bilo kršenje zakonskih procedura. U narednom periodu ćemo utvrditi odgovornost", poručio je Mijanović. 

On je istakao da se današnjim štrajkom Strukovnog sindikata doktora medicine provlači politika, što se u narednom periodu ne smije dozvoliti, jer na taj način trpe, prvenstveno, pacijenti. 

"Stanje nije idealno, ali se trudimo da bude bolje, što i radnici i pacijenti vide i osjete", naveo je Mijanović. 

Na današnjem štrajku radnika iz ove dvije trebinjske zdravstvene ustanove okupilo se oko 55 zaposlenih, tražeći da im plate budu povećane za minimalno 25 odsto i upozoravajući da zbog loših uslova rada većina mladog medicinskog kadra napušta Republiku Srpsku. 

Oni su pozvali Vladu Republike Srpske na socijalni dijalog i fer sporazum. 

Polučasovni štrajk upozorenja u zdravstvenim ustanova u Republici Srpskoj je organizovao Strukovni sindikat doktora medicine.