Grad Trebinje je prepoznat kao pozitivan primjer u oblasti razvoja "pametnog grada /smart city/" u BiH i Republici Srpskoj, istakao je zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić.

trebinje pametni grad.jpg

Ćurić, koji učestvuje na Međunarodnoj konferenciji s radionicama o uspješnoj primjeni modela javno-privatnog partnerstva u Sarajevu, rekao je da su učesnici panela izrazili uvjerenje da će Trebinje da nastavi sa započetim projektima koji doprinose da se naš grad prepozna kao "pametni grad".

"U Trebinju sada realizujemo više projekata koji su značajni za ovu oblast. To su, na primjer, ugradnja led rasvjete, mogućnost plaćanja parkinga putem aplikacije ili mobilnog telefona, savremena prezentacija turističke ponude", naveo je Ćurić.

On je dodao da je jedan od tih projekata i ugradnja energetski efikasnih fasada na zgradama institucija i javnih ustanova, te savremeni sistemi grijanja i hlađenja putem toplotnih pumpi.

"Sve ovo spada u domen pametnog grada. I u narednoj godini posvetićemo posebnu pažnju ovim aktivnostima, jer one doprinose lakšoj, bržoj i boljoj usluzi ka građanima i brojnim gostima Trebinja", naveo je Ćurić.

Cilj je, ocijenio je Ćurić, da Trebinje u narednom periodu postigne viši nivo kvaliteta javnih usluga, bilo komunalnih, zdravstvenih, transportnih ili energetskih. 

Kazao je i da u Trebinju već koriste internet servise "ePatrola i "eSmrtovnica", za koje se vežu isključivo pozitivni komentari, najavljujući nove projekte kako bi građanima olakšali svakodnevne aktivnosti.

Učešće na ovoj konferenciji uzela je i ambasador Švacarske u BiH Andrea Rauber Saxer.

Konferenciju su organizovali Međunarodna finansijska korporacija i članica Grupacije Svjetske banke (IFC) i SECO - Državni sekretarijat za ekonomske poslove Švajcarske.