Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske uskoro će promovisati portal čija je suština da se na jednom mjestu mogu naći sve procedure neophodne za početak poslovanja u Srpskoj u bilo kojoj djelatnosti, najavio je u intervjuu Srni resorni ministar Zlatan Klokić. 

portal poslovanje srpska.jpg

"Na primjer, ako neko želi da otvori zubarsku ordinaciju, na tom portalu može naći sve - od prvog do posljednjeg koraka potrebnog da bi se započelo poslovanje. Raspodijeljene su sve djelatnosti i navedene su sve institucije koje je potrebno obići za početak poslovanja", pojasnio je Klokić, zahvalivši svim donatorima koji su omogućili da se uspostavi ovaj protal. 

Govoreći o osnivanju firme "na klik", Klokić je naveo da su donesena odgovarajuća zakonska rješenja za stvaranje pretpostavki za onlajn registraciju ili e-registraciju i u toku sljedeće godine se može očekivati primjena ovog modela. 

"To je nastavak reforme registracije poslovnih subjekata koju realizujemo od 2013. godine, kada smo smanjili broj dana potrebnih za registraciju firme, potom smanjili broj procedura, a sada ćemo omogućiti da se kompanije u Srpskoj mogu registrovati od kuće", istakao je Klokić. 

Prema njegovim riječima, iz godine u godinu se povećava broj novoregistrovanih privrednih društava sa stranim kapitalom, tako da sada u Srpskoj postoji 125 novoregistrovanih takvih firmi. 

Klokić je ukazao na brojne pogodnosti za ulaganje u Republiku Srpsku - prirodni resursi, liberalizovana trgovina, stimulativna poreska politika, povoljan tretman za strane investitore, koji su u istom rangu kao i domaći, te geostrateški položaj Srpske. 

Govoreći o odgovaranju na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, Klokić je naglasio da je Vlada Republike Srpske verifikovala svih 655 pitanja još u prošlom mjesecu, čime je posao Srpske završen. 

"Potrebno je da i ostali nivoi vlasti u BiH odgovore na isto i da putem radnih tijela u okviru mehanizma koordinacije usaglasimo te odgovore, prevedemo ih i pošaljemo Evropskoj komisiji kao odgovor", rekao je Klokić. 

On je naveo da je kroz proces usklađivanja zakonodavstva sa pravnim nasljeđem EU i pravnim aktima Savjeta Evrope od 2007. godine, kada je ova obaveza uvedena, prošlo više od 2.800 zakonskih i podzakonskih akata. 

"Svake godine, Vlada Srpske usvaja akcioni plan usklađivanja našeg zakonodavstva sa EU, a od 2012. godine i svi strateški dokumenti prolaze ovaj proces i do sada je kroz njega prošlo oko 115 strateških dokumenata i u formi nacrta i u formi prijedloga", napomenuo je Klokić. 

Kada je riječ o projektima sertifikacije, koji je značajan za lokalne zajednice jer se tako podiže nivo njihove konkurentnosti, Klokić je rekao da je Ministarstvo podržalo taj projekat i da je sada nosilac projekta Privredna komora Srpske. 

"Veoma je bitno da se vidi spremnost lokalnih zajednica da prihvate investitore ne samo strane, već i domaće, te da se vidi koliko su one u službi investitora. Da bi lokalna zajednica dobila sertifikat potrebno je da ispuni veoma stroge standarde. Mnoge lokalne zajednice su to ispunile, a neke su i u procesu resertifikacije, kao što su gradovi Banjaluka, Prijedor i Bijeljina", kaže Klokić.