Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović potpisao je danas ugovore o samozapošljavanju sa 38 lica, koji će na ovaj način pokrenuti ili proširiti vlastiti biznis.

samozaposljavanje trebinje (1).jpg

Petrović je pojasnio da će potpisnici ugovora dobiti bespovratna novčana sredstva u iznosu od 4.000 do 10.000 KM, a u zavisnosti od toga za koju su se djelatnost opredijelili – proizvodnu, zanatsku ili uslužnu. 

"Ukupna vrijednost današnjih ugovora je oko 220.000 KM. Obaveza potpisnika ugovora je da u naredne dvije godine ne budu prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje, već da samostalno uplaćuju predviđene doprinose", naveo je Petrović. 

On je istakao da mu je drago što se tokom svakog javnog poziva javi veliki broj Trebinjaca zainteresovanih da pokrenu samostalan biznis i na taj način obezbijede egzistenciju svojoj porodici.

"Zato im Grad Trebinje uvijek stoji na raspolaganju da im pomogne koliko može, a na raspolaganju su im i zaposleni u Zavodu za zapošljavanje, ali u gradskoj Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća i gradskom Odjeljenju za privredu", naglasio je Petrović. 

Ovim i sličnim programima biće, kako je rekao, riješen znatan broj nezaposlenih lica koji su posao pronašli u privatnom, a ne u javnom sektoru. 

samozaposljavanje tb.jpg

Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća grada Trebinja Dražen Bošković rekao je da se aplikantima tokom prve godine ugovora uplaćuje 65 odsto sredstva, dok ostatak od 35 odsto dobijaju u drugoj godini ugovora. 

"Terenska komisija koja obilazi ljude koji su već potpisali ugovore i počeli sa njihovom realizacijom, konstatovala je da su gotovo svi oni ispunili obaveze iz ugovora i da su sredstva uložili u skladu sa svojim poslovnim planom", pojasnio je Bošković. 

On je rekao da će oni koji su se pokazali kao uspješni u svojoj djelatnosti, osim drugog dijela sredstava koji je predviđen tokom druge godine ugovora, dobiti i dodatnu novčanu pomoć. 

Ugovor je danas, između ostalih, potpisao Miroslav Kisin iz sela Tuli kod Trebinja, koji će uz pomoć Gradske uprave proširiti svoju djelatnost i na usluge iz oblasti ruralnog turizma. 

samozaposljavanje trebinje (2).jpg

"Ovaj projekat mi mnogo znači, jer je Gradska uprava prepoznala da ljudi na osnovu ovakvih ugovora razvijaju sopstveni biznis, a uz to ostaju da žive na selu", istakao je Kisin. 

Trebinjka Violeta Ratković će, zahvaljujući današnjem ugovoru, proširiti porodičnu djelatnost u oblasti govedarstva. 

"Imamo krave i ovaj ugovor će nam pomoći da unaprijedimo proizvodnju mliječnih proizvoda", pojasnila je Ratkovićeva, koja ima završenu Visoku školu za turizam i hotelijerstvo, a na birou rada je bila devet godina. 

samozaposljavanje trebinje (3).jpg

Do sada je Grad Trebinje tri puta objavio poziv za samozapošljavanje putem kojih je posao pronašlo 98 lica. 

Posljednji, treći javni poziv, otvoren je do kraja godine, a na kraju svakog mjeseca biće potpisani novi ugovori sa zainteresovanim aplikantima.