Na najvišem vrhu planine Voras - Kajmakčalanu, 15. septembra, na stogodišnjicu od proboja Solunskog fronta, zagrmjela je pobjednička pjesma Trebinjaca - Rista Lečića, Aleksandra Čakija Milićevića i Milana Putice.

kajmakcalan 2018  (1).jpg

Njih trojica činila su, slobodno se može reći, nezvaničnu delegaciju našeg grada koja se povodom vijeka od konačaog oslobođenja Srbije našla na vrhu Kajmakčalana, gdje je odala poštu hrabrim rodoljubima koji su jurišali na Bugare ali i doktoru Arčibaldu Rajsu, po čijoj je želji srce tu bilo pohranjeno u posebnoj kripti u crkvi-spomen kapeli posvećenoj Svetom Iliji.

Srce najvećeg prijatelja Srba, nažalost, u Drugom svjetskom ratu su ukrali (i vjerovatno bacili na nepoznatom mjestu) bugarski fašisti.

Trebinjci kažu za TrebinjeLive.info da su tokom ovog svojevrsnog hodočašća obišli manastire Kalenić, Ljubostinju i Žiču, te crkvu Lazaricu u Srbiji.

Dolaskom u Grčku, obišli su Solun i njegove znamenitosti važne za istoriju Prvog svjetskog rata, te nezaobilazno vojničko groblje Zejtinlik, gdje ih je dočekao čuvar groblja devedesetogodišnji Đorđe Mihailović.

kajmakcalan 2018  (2).jpg

Bitka za Kajmakčalan odigrana je septembra 1916., dok je Solunski front konačno oslobođen 1918.

Pobjedom u bici za Kajmakčalan srpska vojska je oslobodila dio svoje tadašnje državne teritorije - grad Bitolj. Poginulo je 4.438 Srba, a odlučujući doprinos ovoj istorijskoj pobjedi dala je dobrovoljačka jedinica vojvode Vuka, koju su činili Srbi sa područja tadašnje Austrougarske.

Ovo putovanje organizovao je "Srbski svetionik" iz Beograda, koji je krajem aprila organizovao i obilazak srpskih stratišta u Češkoj i Slovačkoj.