Univerzitet u Beogradu prihvatio je inicijativu Udruženja Trebinjaca "Jovan Dučić" u ovom gradu da se ustanovi priznanje za zadužbinarstvo i dobročinstvo i nazove "Plaketa Luke Ćelovića Trebinjca", imenom čovjeka koji je svu svoju imovinu zavještao Univerzitetu Kraljevine Srbije, današnjem Univerzitetu u Beogradu.

Luka-Celovic-Trebinjac.jpg

Rukovodstvo Univerziteta u Beogradu, na čelu sa rektorom prof. dr Vladimirom Bumbaširevićem, donijelo je odluku da se ustanovi "Dan zadužbinara" za zadužbinarstvo i dobročinstvo, kao znak zahvalnosti za pomoć i doprinos u radu studenata i profesora Univerziteta u Beogradu na polju obrazovanja, razvoja nauke i kulture.

Za Dan zadužbinara određen je 11. septembar, dan kad je Luka Ćelović Trebinjac 1911. godine sastavio svoj testament i odnio ga na ovjeru Sudu varoši grada Beograda.

Ove godine, 11. septembra, u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu, pred velikim brojem zvanica, među kojima su bili i predstavnici Udruženja Trebinjaca "Jovan Dučić" u Beogradu, upriličena je svečanost na kojoj je po prvi put dodijeljena ova plaketa.

Plaketa je posthumno dodijeljena Leposavi i Mitru Bulajiću, osnivačima "Fondacije sestre Bulajić".

Plaketu je uručena nasljednicima porodice Bulajić.

Plaketa će biti dodijeljivana svake godine pojedincu ili pravnom licu.