Hercegovci su dva puta do sada birali Iliju Tamindžiju za svog predstavnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.  U tom periodu Hercegovina je dobila ogromnu podršku Vlade Republike Srpske i započeti su istorijski projekti. Neke od njih pokrenuo je i sam Tamindžija, koji je inače izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove Hidroelektrana na Trebišnjici (HET). I na ovim izborima, SNSD se odlučio da ga kandiduje za Narodnu skupštinu Republike Srpske u  izbornoj jedinici 9.  Ovaj inženjer u intervjuu za Top Portal govori o projektima koji su zajednički počeli, a mnoge i završili, Vlada Republike Srpske, lokalne vlasti i HET. Tamindžija tvrdi da će energetski projekti koje je počela ova vlast donijeti preporod Hercegovini. Naglašava da građani vjeruju SNSD-u koji je do sada sačuvao Republiku Srpsku i koji gradi bolji život za sve građane.

ilija tamindzija.jpg

Predizborna kampanja je u punom jeku, kako stoji  SNSD i kandidati za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednika Republike Srpske Željka Cvijanović?

Iza SNSD-a su izvanredni rezultati. Sačuvali smo i stabilizovali Republiku Srpsku, svakodnevno se radi na novim projektima, poboljšanja su vidljiva u svim segmentima.  Ljudi to prepoznaju i podržavaju. I prije predizborne kampanje SNSD je imao značajnu prednost u odnosu na druge stranke. Sva istraživanja rađena zadnjih pola godine pokazuju veliku prednost naših kandidata Milorada Dodika i  Željke Cvijanović. Do izbora podrška može samo rasti, jer dok mi nudimo program, rast penzija, plata, nova radna mjesta, stabilnost Republike Srpske, Savez za izdaju potkopava institucije Republike Srpske, pravi razdor, incidente, podmeće i  pokušava napraviti revolucije po scenarijima stranih centara moći kojima je cilj ukidanje Republike Srpske.

Mnogi analitičari i mediji tvrde da se mjesecima radi na projektu rušenja vlasti u Republici Srpskoj koji se potpomaže iz određenih stranih centara moći, a u ovoj sedmici su visokom zvaničniku SNSD-a Nikoli Špiriću uvedene sankcije SAD-a. Kako to komentarišete?

Ovih dana postalo je potpuno jasno i očigledno sve o čemu se  do sada možda nagađalo, a to je da se vlast u Republici Srpskoj  pokušava srušiti uz pomoć stranih centara moći i na ulici pošto to ne mogu učiniti legalnim putem na izborima.  Pokret koji danima protestvuje na Trgu Krajine u Banja Luci sada je dio kampanje SDS-a i PDP-a. Stavljanje Špirića na crnu listu SAD-a zbog korupcije, a da pri tome čovjek nije optužen ni osuđen ni za jednu koruptivnu radnju, jasno govori da je sve isplanirano i izlobirano s istim ciljem, a to je srušiti SNSD i Milorada Dodika, a potom će to isto lako učiniti i sa Republikom Srpskom. Žalosno je što su neki Srbi pristali biti izvođači tih prljavih radova nadajući se da će se na taj način domoći vlasti, jer narod ih nikad neće izabrati.

Da li će po Vama kampanja i izbori proteći u mirnoj atmosferi s obzirom da su na početku kampanje zabilježeni incidenti?

Stranke Saveza za izdaju čine sve da naprave incidente da isprovociraju sukob ili nerede, te možda naprave i situaciju u kojoj ne bi bio moguće održati izbore. Postoje informacije i da bi se nakon izbora, kada gubitnici, ne budu zadovoljni rezultatima, mogli izrežirati incidenti i situacije da ‘ulica’ izbore proglašava neregularnim.  Ja vjerujem u MUP Republike Srpske koji je garant bezbjednosti svih građana i Republike Srpske  i nadam se da se neće dozvoliti narušavanje bezbjednosti građana i institucija.

Kandidat ste SNSD-a iz izborne jedinice 9 za Narodnu skupštinu Republike Srpske, sa čim SNSD u ovoj izbornoj jedinici izlazi pred birače?

SNSD u cijeloj Republici Srpskoj, pa tako i u izbornoj jedinici 9 koja obuhvaća Hercegovinu i istok Srpske, izlazi s rezultatima. Predsjednik i Vlada Republike Srpske, te zvaničnici SNSD-a posljednjih nekoliko godina su pomogli da se pokrenu istorijski projekti koji će promijeniti Hercegovinu. Tu prije svega mislim na Gornje Horizonte, istorijski projekat koji je pokrenut nakon 50 godina i koji će u svakom smislu preporoditi Hercegovinu, donijeti novac i nova radna mjesta. Tu su brojni infrastrukturni projekti , među kojima izgradnja nove ceste na dionici Gacko – Tjentiše vrijedna 10 milona evra koju pomaže Republika Srbija, a koja će olakšati putnu komunikaciju iz Hercegovine prema Srbiji, izgradnja i rekonstrukcija putne infrastrukture širom Hercegovine.  Samo ću spomenuti istorijske projekte poput Bolnice u Nevesinju, koja je jedna od najsavremenijih u Republici Srpskoj, zatim vodovoda u Nevesinju, zatvorenog olimpijskog bazena u Trebinju. I najoptimističniji Hercegovci bili su sumnjičavi kada su u pitanju ovi projekti, ali danas ih imamo. Hidroelektrane na Trebišnjici, može se slobodno reći, svakodnevno investiraju u neki projekat u Hercegovini  i  stub su razvoja Hercegovine. Nema segmenta razvoja i života u Hercegovini gdje HET nije pomogao, a sjetimo se da ranije i nije bilo tako.

Radimo i gradimo, pravimo bolju poslovnu klimu, otvaramo radna mjesta. Možda sve to zgleda premalo i sporo, ali idemo naprijed i nećemo stati dok od Hercegovine ne napravimo mjesto u koje će svako poželjeti doći da živi i radi. Mi ne zaboravljamo ni radnike, ni penzionere, ni borce, ni porodice poginulih, ni studente, socijalno ugrožene, nikoga. Briga o svakom građaninu je naša zadaća.

Vi ste kandidat iz Nevesinja, možete li se osvrnuti na situaciju u toj opštini?

S ponosom mogu reći da je u Nevesinje, zadnjih godinu i po dana otkako je SNSD preuzeo vlast u ovoj opštini  uloženo više nego zadnjih deset godina. Nevesinje je dobilo najvišu političku podršku u svojoj istoriji.  Mnogi nisu mogli vjerovati da će se realizovati projekti poput izgradnje Bolnice, vodovoda, put prema Trebinju, kao i projekat Gornji horizonti. Uz pomoć  HET-a koji je investirao 7 miliona maraka, Nevesinje će ove jeseni konačno dobiti pitku vodu i biće riješen ovaj višedecenijski problem koji je tištio svakog čovjeka u našoj opštini. Osim velikih projekata koji se realizuju na području ove opštine, tu je i niz manjih, ali jako važnih projekata. Renovirana je sportska dvorana u koju je uloženo 800.000 KM, Dom kulture u koji je uloženo 550.000 sredstava Vlada Republike Srbije i Republike Srpske. U putnu infrastrukturu je zadnjih godinu dana uloženo oko 10 miliona maraka.  Uradili smo i rehabilitaciju puta prema Berkovićima, a urađen je i most u selu Zovi do, dok je u sljedećoj godini planirana i rehabilitacija puta prema Mostaru. Zahvaljujući podršci Vlade Srpske i lokalne vlasti u ovom momentu u Nevesinju se realizuje nekoliko privatnih investicija među kojima projekat tržnog centra, gradnja pilane, sušare i benzinske pumpe što će donijeti posao za 70 radnika u Nevesinju.

Koji su još planovi za Nevesinje?

Plan je obnoviti cjelokupnu putnu infrastrukturu i stvoriti uslove za investiranje kako bismo otvorili nova radna mjesta. Naš glavni zadatak u narednom periodu je izgradnja HE Dabar koji će Nevesinju i cijeloj Hercegovini donijeti mnoge benefite.

Posljednjih godina Vi ste najangažovanija osoba na projektu Gornji Horizonti, kada se može očekivati da sa HE Dabar poteknu prvi kilovati struje i šta taj projekat donosi Hercegovini?

“Gornji horizonti“ su projekat koji treba oživjeti i preporoditi istočnu Hercegovinu, ali imati pozitivne efekte na cijelu Republiku Srpsku. Završetkom samo prve elektrane HE “Dabar“  bilans proizvodnje HET-a će se  povećati blizu 50 odsto,  a završetkom izgradnje cijelog projekta “Gornji horizonti“ hidrosistem Trebišnjica će biti jedan od kvalitativno najjačih hidroenergetskih sistema u ovom dijelu Evrope. Uz količine struje i novac koji će istočnohercegovačke opštine dobivati  za naknade za potopljeno zemljište i vodni doprinos, “Gornji horizonti’ donijeće i na stotine radnih mjesta u Hercegovini.

HET je do sada uložio 83 miliona vlastitih sredstava u HE “Dabar“, a u junu je raspisao javni međunarodni poziv za finansiranje i izgradnju Hidroelektrane /HE/ „Dabar“ na koji se javilo čak 19 kompanija iz devet zemlja. Radi se o ozbiljnim svjetskim kompanija iz Kine, Italije, Češke, SAD-a, Francuske, Španije, Turske, čija će obaveza biti da obezbjede kreditna sredstva u visini od 200 miliona evra i da u roku od četiri godine dovrše radove na najznačajnijem energetskom objektu koji će se graditi u Republici Srpskoj. HET bi, nakon izgradnje, bio potpuni vlasnik hidroelektrane, a kredit za urađene radove bi se otplaćivao 15 godina. Projekat podrazumijeva izgradnju brane Pošćenje s nasipima i akumulacionim bazenom, cjevovod pod pritiskom, mašinsku zgradu s pratećim objektima i opremom, dalekovod za priključenje HE “Dabar“, odvodni kanal kroz Dabarsko polje i proširenje tunela Dabarsko polje – Fatničko polje. HE “Dabar” će biti instalisane snage 160 megavata i ona je najvažniji energetski objekat u sistemu “Gornji horizonti”, koji spada u red najvećih investicionih projekata u regionu. Projekat predviđa prebacivanje voda iz Gatačkog i Nevesinjskog polja, preko Dabarskog i Fatničkog polja u akumulaciju Bilećkog jezera. Cijeli projekt “Gornji horizonti“, koji je među najvećim investicionim projektima u regionu, koštaće više od milijardu maraka.

Još uvijek postoje  mišljenja da je Hercegovina pomalo zapostavljena u odnosu na druge dijelove Republike Srpske, da li je  to tačno i ima li SNSD u Hercegovini neki razvojni plan za ovu regiju?

SNSD je promijenio tu praksu i to pokazuju svi navedeni primjeri i projekti. Najbolja potvrda da to nije tako, već da interes za Hercegovinu danas pokazuje i Srbija jeste posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hercegovini u aprilu ove godine, kao i sjednica dvije Vlade u Trebinju u avgustu. Podrška dva predsjednika i dvije Vlade veliki nam je podsticaj. Dok drugi pričaju da je Hercegovina zapostavljena, mi radimo i mijenjamo stvari na bolje.

Koja je Vaša poruka građanima?

Moja poruka građanima je da daju podršku kandidatima SNSD-a za predsjednika Republike i člana Predsjedništva BiH Željki Cvijanović i Miloradu Dodiku, te kandidatima SNSD-a za sve nivoe vlasti kako bismo gradili bolju i jaču Republiku Srpsku za sve nas i našu djecu. Volimo Srpsku, volimo Hercegovinu i ništa nas neće zaustaviti.