Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović uručio je 200 aparata za mjerenje nivoa šećera u krvi i nekoliko hiljada dijagnostičkih trakica za članove Udruženja dijabetičara sa područja grada.

udruzenje dijabeticara donacija aparati i trakcije.jpg

On je naveo da je riječ o donaciji firme "Medikom" iz Bijeljine, te predložio rukovodstvu Udruženja da se u saradnji sa Domom zdravlja i Bolnicom Trebinje organizuje obilazak svih sela na području grada i mještanima uradi preventivni pregled, jer je dijabetes vrlo podmukla bolest, koja izaziva ozbiljne posljedice po zdravlje ako se ne prepozna na vrijeme. 

"Uz saglasnost roditelja, sprovešćemo i kontrolu šećera u krvi kod svih trebinjskih osnovaca, da bismo preduprijedili ozbiljne posljedice koje ova bolest može da izazove", rekao je Petrović. 

Predsjednik Udruženja Nada Bijedić istakla je da je donacija stigla na inicijativu gradonačelnika Petrovića i da je od neprocjenjive vrijednosti za njihove članove. 

"U Trebinju ima registrovanih oko 3.000 dijabetičara od kojih 798 sa dijabetesom tipa jedan, odnosno insulinskom terapijom i samo oni su do sada mogli od Fonda zdravstvenog osiguranja da ostvare pravo na besplatan aparat", navela je Bijedićeva. 

Ona je dodala da su, zahvaljujući ovoj donaciji, i drugi članovi Udruženja, koji su na oralnoj terapiji, a boluju od dijabetesa tipa dva, dobili priliku da kod kuće mogu da provjere nivo šećera u krvi. 

Prema njenim riječima, na području Trebinja od dijabetesa boluje i 12 maloljetnika koji moraju da mjere nivo šećera u krvi i do 15 puta dnevno, što je izuzetno bolno i stresno. 

"Zbog toga će Udruženje dijabetičara, uz pomoć i podršku Gradske uprave, pokrenuti inicijativu prema Fondu zdravstvenog osiguranja da se za njih nabave aparati i trakice i da im se obezbijedi takozvani libra sistem, odnosno kontinuirano mjerenje šećera, bezbolno i bez brojnih uboda", pojasnila je Bijedićeva.