Sa 14. Međunarodnog festivala "Bean fest" u takmičenju kuvanja pasulja u Čeneju kod Novog Sada, ekipa Poljoprivredne zadruge "Petrovo polje" donijela je specijalnu nagradu za originalan recept, vino, grožđe i rakiju.

salas 137 ekipa petrovo polje (4).JPG

Trebinjci su ovoga puta spremili grah slanić, koji je pobrao simpatije brojnih posjetilaca festivala.

Kuvar Ilija Runjevac, čiji je grah slanić u veoma kratkom roku "pojeden", naglasio je da je ovaj grah autohtoni proizvod trebinjskog kraja.

"Uz domaće začine za dobar pasulj, najveći začin je ljubav prema spremanju  hrane, a najveća nagrada je kada neko proba i ima samo riječi hvale za onog ko je tu hranu spremao", izjavio je Runjevac.

Ekipa iz Trebinja je lijepo dočekana na svakom koraku, a voditelji su na bini nekoliko puta upoznavali goste takmičenja da se na štandu ekipe Petrovo polje kuva specijalan grah-slanić. 

IMG_20180913_56287.jpg

Organizator festivala Dragan Vukotić rekao je da kroz ovaj vid manifestacije žele da prikažu turističku ponudu i sve ono što krasi salaše i Vojvodinu u smislu gastro ponude, običaja, kulture.

"Drago nam je što su naši prijatelji iz Trebinja već 11 put na ovoj manifestaciji, sa njima smo uspostavili odličnu saradnju i nadamo se nekom zajedničkom projektu", izjavio je Vukotić.

Štand ekipe iz Trebinja bio je jedan od najljepših na takmičenju, a to su potvrdili mnogobrojni posjetioci koji su se sa zadovoljstvom fotografisali pored štanda. Na njemu su bila izložena vina podruma "Vukoje", "Tvrdoš", "Anđelić", "Runjevac", "Sekulovića", rakija, grožđe, smokve, grah poljak, te prospekti sa turističkom ponudom grada Trebinja, Grada Sunca, predmeti domaće radinosti.

salas 137 ekipa petrovo polje (2).JPG

Gosti Salaša 137 su se raspitivali za grad Trebinje, turističke potencijale i mnogi su potvrdili svoju želju da dođu u najjužniji grad Republike Srpske.

Član ekipe iz Trebinja bio je i Duško Kojović, koji je već dugi niz godina učesnik ovog takmičenja.

"Prošle godine kuvan je grah poljak, a ove smo se odlučili na slanić i svi su vidjeli da se radi o specijalnom grahu koji se dosad nije pojavljivao na sličnim takmičenjima i imamo samo riječi hvale za organizatora", istakao je Kojović.

Ove godine učestvovalo je preko 100 ekipa iz Srbije, Irske, Italije, Crne Gore i Republike Srpske.

Završni dan manifestacije, uz kuvanje pasulja, protekao je uz niz takmičenja kao što su ravničarske igre, bacanje bicikla, potezanje konopca za žene, nošenje dvije vreće graha po 25 kilograma na 50 metara, preponskom jahanju...

salas 137 ekipa petrovo polje (3).JPG

Učešće ekipe "Petrovo polje" podržao je Grad Trebinje, Turistička organizacija, Hercegovačka kuća, "Slou fud" Hercegovina-Trebinje.

"Bean festival se organizuje na atraktivnoj lokaciji poznatog čenejskog Salaša 137. Ovo je svojevrsno kulinarsko takmičenje gdje se kuvari iz različitih nacionalnih kuhinja susreću, razmjenjuju iskustva, a važno mjesto zauzima umijeće pravljenja pasulja na tradicionalan način. 

salas 137 ekipa petrovo polje (5).JPG