Američki portal "National interest" tvrdi da je ruski protivvazdušni sistem "S-500" pogodio cilj udaljen 500 kilometara, te da u fazi ispitivanja postiže izuzetne rezultate.

s 500.jpg

zastrašujući raketni sistem 'S-500 prometej' ponovo je oborio rekord kada je riječ o dometu", navodi američki portal. 

U tekstu se tvrdi da je novi ruski raketni sistem jednako efikasan u borbi sa avionima koji posjeduju stelt tehnologiju, uključujući američke "F-22" i "F-35". 

Još neki američki portali objavili su istu informaciju, prema kojoj "S-500" može da presretne vazdušne ciljeve koji lete nadzvučnom brzinom, te cijeli spektar vazduhoplova i bespilotnih letjelica, uključujući i višenamjenske borbene avione pete generacije "F-22" i "F-35". 

Prema vojnim izvorima iz SAD, Rusija je već testirala "S-500" u "okvirima koji su ranije smatrani nedostižnim". 

Tako je stigla i informacija da je "S-500" pogodio cilj koji se nalazio na udaljenosti od oko 500 kilometara, što je za oko 80,5 kilometara više u odnosu na sposobnost najboljih sistema. 

"'S-500' demonstrira ranije nedostižne mogućnosti", navodi "National interest", a prenosi "Ruska gazeta". 

U informaciji se napominje da "S-500" koristi više modela raketa različite namjene, a koje mogu uništiti nadzvučne ciljeve, uključujući i satelite u Zemljinoj orbiti. 

Prema procjenama ovog američkog portala, "S-500" može da obori cilj koji se krećeu prečniku od 600 kilometara od transportno-lansirne jedinice i na visini od 200 kilometara. 

Sistem, istovremeno, može da presretne do deset balističkih raketa. Pri tome, "S-500" može biti sastavni dio standardnog sistema protivvazdušne odbrane.