Na platou ispred Muzeja Hercegovine  otvorena je izložba slika "Inicijali iz Miroslavljevog jevanđelja", učenika srednjih škola, koje su nastale na likovnoj koloniji "Kolce 2018".

inicijali miroslavljevog jevandjelja (1).JPG

Srednjoškolci su imali priliku da na inspiraciji ljepote inicijala i minijatura iz najvećeg spomenika srpske pismenosti od početnih slova prave mala umjetnička djela.

Napravljene su 24 slike, uključujući i mape na kojim se vidi putovanje Miroslavljevog jevanđelja i čuvenog Petrogradskog lista.

"U Muzeju Hercegovine nalazi se drugo fototipsko izdanje jednog od 300 i ono krasi naš Muzej i djeca su upoznala vrijednost vlastitog nasljeđa", rekla je arheolog Stanka Jokanović.

Udruženje likovnih umjetnika istočne Hercegovine /ULUIH "Milorad Ćorović" je zajedno sa Muzejom Hercegovine prije tri godine pokrenulo likovnu koloniju "Kolo", a prvi put ove godine u sklopu nje je i organizovano "Kolce" za srednjoškolce.

inicijali miroslavljevog jevandjelja (2).JPG

"Želja je da se Kolce održi, jer je vidljivo da je bila dobra komunikacija između starijih i malih slikara. Srednjoškolcima je data sloboda da sami pokažu šta znaju", rekla je predsjednik ULUIH "Milorad Ćorović" Nina Lojović Milinić.

Učesnicima su imali mogućnost da slikaju u svim tehnikama, a uglavnom su se služili akrilom.

Ovom izložbom Muzej Hercegovine počeo je da obilježava Evropsku godinu kulturnog nasljeđa, a tokom ovog mjeseca biće priređeno još nekoliko programa posvećenih ovoj manifestaciji.

inicijali miroslavljevog jevandjelja (3).JPG