Uprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske dostavila je Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju izvještaj o vještačenju u predmetu protiv profesora likovne kulture Vukašina Vula Papovića /69/, ali istraga od strane tužilaštva o falsifikovanju i brojnim akterima ove prevare još uvijek nije pokrenuta.

vukasin papovic tuzilastvo trebinje.jpg

U tužilaštvu su potvrdili ova saznanja portala TrebinjeLive.info, navodeći da je neophodna detaljna analiza primljenog izvještaja, nakon koje će se znati da li će Papović i njegovi brojni "klijenti" iskusiti sudsku praksu.

Saznajemo da je izvještaj dostavljen prije 20-ak dana.

Na vještačenju u Banjaluci su bili Papovićevi laptopi, CD-ovi, USB-ovi te drugi brojni dokazni materijal koji je pronađen u njegovom stanu u februaru ove godine.

Ovaj predmet, za sada, još skuplja prašinu u ladicama tužilaštva, a neizvjesno je, otkriva naš izvor iz ovog pravosudnog organa, da li će istraga uopšte biti pokrenuta, te da iako započne da je teško očekivati da to bude do 7. oktobra, kada se u Republici Srpskoj i BiH održavaju opšti izbori.

Kao što je TrebinjeLive.info i ranije u više navrata pisao, Papovićeve usluge su koristili pojedini ministri iz Vlade Republike Srpske, direktori javnih preduzeća, vozači u preduzećima elektroenergetskog sektora, direktori republičkih agencija, načelnici opština, narodni poslanici...

Iako se u medijima uveliko govori o konkretnim imenima, za sada niko od prozvanih nije demantovao da je koristio usluge i da se nalazi u izvještaju tužilaštva, do koga su uspjeli da dođu pojedini mediji.

Vukašin Vule Papović, po ranijim tvrdnjama trebinjske policije, falsifikovanje dokumenata vršio je dugi niz godina u svom stanu u Mokrim Dolovima. Trebinjski inspektori su ga otkrili prilikom pretresa njegovog stana jer se, zapravo, utvrdilo da je on poslao prijeteće pismo bivšem direktoru RiTE “Gacko” Bošku Kozomari, u kome mu je prijećeno da će biti likvidiran.

Papović je, kako je tada rečeno, uz lažne račune izdavao i diplome i putne naloge.

U Papovićevom stanu, prilikom pretresa, pronađeni su, između ostalog, pečat Elektroprivrede Republike Srpske, Gimnazije "Jovan Dučić", Srednje tehničke škole Trebinje, te jedan crveni pečat sa natpisom "M", pet plavih pečata „Junajted ofis“ sa natpisima „Slavija“, „Garni“, „Bijeljina“,“Novi Sad“...

Ukoliko slučaj Papović dobije sudski epilog, za glavu bi se, između ostalih, mogli uhvatiti brojni funkcioneri u Republici Srpskoj. Upućeni kažu da bi tada bilo jasno da je rasvijetljena velika kriminalna grupa, te da se radi o aferi velikih razmjera, koju ne pamte ni po stažu stariji i iskusniji inspektori krim policije.

SLUČAJ POVJEREN TUŽIOCU DEBELjEVIĆ 

Predmet u slučaju Papović vodi tužilac Milena Debeljević, koju je na mjesto tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju imenovao Visoki sudski i tužilački savjet u septembru 2014. godine.

RANIJE OBEĆANJE

Načelnik Policijske uprave Trebinje Žarko Laketa na konferenciji za medije od 13. marta ove godine naveo je da će nakon što cijeli predmet bude otvoren, javnost biti o svemu informisana.

"Sve ranije pisanje o tom predmetu je nekorektno i onaj ko misli da će neko nešto da sakrije u ovom predmetu - taj se vara", naveo je tada Laketa.

Predmet je sada u potpunosti otvoren, a kada će javnost biti upoznata o detaljima ovog predmeta, za sada nema zvaničnih informacija.