Brojni komentari koje su proteklih dana na portalu TrebinjeLive.info ostavili čitaoci, a koje je zanimalo da li se kod stare željezničke stanice na Ložioni gradi stambena zgrada, podstakli su nas da istražimo i riješimo tu dilemu.

IMG_20180904_4274.jpg

U Hidroelektranama na Trebišnjici /HET/ potvrdili su za TrebinjeLive.info da će na zelenoj površini uz staru željezničku stanicu biti izgrađena stambena zgrada sa pet stambenih jedinica i sa prostorom za udruženje penzionera u prizemlju.

Izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove u HET-u Ilija Tamindžija pojasnio je da će u novi stambeni objekat biti smješteno pet porodica koje imaju stanarsko pravo u zgradi stare željezničke stanice, nakon čega će se pristupiti njenoj rekonstrukciji.

"Već nekoliko godina imamo namjeru da rekonstruišemo objekat stare stanice, ali su se tek sada stvorili uslovi za to. Stanari su pristali da napuste objekat, uz uslov da im se obezbijede stanovi u istoj kvadraturi", naveo je Tamindžija.

On je istakao da je postignut dogovor da se zgrada sagradi neposredno uz postojeći objekat stare željezničke stanice, za šta je u planu javnih nabavki HET-a za ovu godinu planirano 500.000 KM.

IMG_20180904_4379.jpg

Isti iznos planiran je i za rekonstrukciju zgrade stare zeljezničke stanice, čiji je krov pred urušavanjem.

"Ovo staro zdanje ćemo srediti u cjelosti. Nadam se da bi već u narednoj godini mogli da počnu radovi", naveo je Tamindžija, pojašnjavajući da će radovi početi nakon što se postojeći stanari presele u novu zgradu.

U zgradi stare stanice planirano je otvaranje muzeja HET-a i željezničkog muzeja, zbog čega i izmještanje lokomotive "Ćiro" ima svoj značaj, kako bi se cijeli kompleks uredio i priveo namjeni.

Na ovom prostoru biće izgrađeno i igralište za basket, a postojeći broj parking mjesta ostaće na istom nivou, uvjeravaju nadležni.

"Određen broj naših sugrađana iz okolnih zgrada protivi se izgradnji igrališta. Parking će ostati i ne moraju zbog toga da brinu, a igralište će biti ograđeno na adekvatan način", navode nadležni.

IMG_20180904_42406.jpg

Ovim će cijeli prostor oko stare željezničke stanice biti uređen i dobiće jedan sasvim novi izgled, kakav je i zaslužio da ima.

"Vjerujem da će svi biti ponosni na ono što se tu bude uradilo. Biće jedan u potpunosti kultivisan prostor i za penzionere, i za djecu i za omladinu", dodaju oni.

Postojeće prostorije udruženja penzionera u staroj željezničkoj stanici su vlasništvo HET-a, a ovo preduzeće je vlasnik i ostatka imovine nekadašnje "Jugoslovenske željeznice".