Srpski pjesnik i akademik Matija Bećković ocijenio je da su Srbi u Crnoj Gori sada, nažalost, postali “stranci, izvanjci i najzad – okupatori sopstvene zemlje” iako se Boka 1918. godine prisajedinila Srbiji prije Crne Gore.

matija-beckovic.jpg

Boka je bila austrougarska, a srpska vojska je, oslobađajući Budvu, mogla okupirati samo Austrougarsku. Ali, sva ta butada i šarada nije bezazlena i može izmaći kontroli, kao da neko baca petarde na benzinskoj pumpi. Tako, što bi rekao Andrić, i rat, ne daj Bože, može da se omakne – rekao je Bećković za “Politiku”, aludirajući na prigovore budvanskim vlastima zbog namjere da obnove spomenik srpskom kralju Petru Prvom Karađorđeviću.

Povodom prijetnji i incidenta tokom njegovog nedavnog gostovanja u Budvi u okviru Festivala književnosti “Ćirilicom”, Bećković je rekao da je za sada prošao bolje nego Njegoš, kojem su srušili grob.

Njemu su srušili grob, a meni će tek da ruše – rekao je Bećković, komentarišući zahtjev crnogorskih nacionalista da mu se zabrani, ne samo gostovanje na pjesničkoj večeri u Budvi, nego i ulazak u Crnu Goru.

On je naveo da je, iako se svakodnevno može čuti sa ekrana “da je vrijeme poezije prošlo i da su pjesnici otpjevali svoje”, snažan demanti stigao na kraju avgusta iz Budve sa Trga između crkava.

Na poveliki trg nisu mogli da stanu svi koji su došli da slušaju pjesnika, sazvučja i satrepaje srpskog jezika – rekao je Bećković.

On navodi da je teško povjerovati da bi temelj jedne članice NATO-a, najmoćnijeg vojnog saveza na svijetu, koja pod sankcijama drži Rusiju, mogli da ugroze stihovi jednog pjesnika.

Bećković je podsjetio da je ruski književnik Aleksandar Solženjicin svojevremeno odbio da potpiše peticiju da policija pusti jednog ruskog pjesnika, uz obrazloženje da “robija nikada nije škodila nijednom ruskom pjesniku”.

Neće ni meni nauditi, ni ova, ni druge crne liste na kojima sam se našao od kako sam stupio u javni život. One samo dokazuju da se ništa nije promenilo – poručio je Bećković.

Akademik Matija Bećković nastupio je 31. avgusta na Književnom festivalu “Ćirilicom” u Budvi gdje je, nakon 23 godine, govorio stihove svojih pjesama pred oko 300 posjetilaca.

Uoči Bećkovićevog govora, Budvanin D.I. je polomio zvučnik na kojem je Budvanka čiji su inicijali D.LJ. pokušala da pusti crnogorsku himnu “Oj svijetla majska zoro”.

Crnogorska policija podnijela je prekršajnu prijavu protiv D.I.