Kada je u pitanju generalno rapremanje stana, stavka bez koje je ono nezamislivo, svakako su zavjese.

zavjese.jpg

Njih ne peremo na nedjeljnom nivou, ali zato kad god to učinimo - da li dva puta ili jednom mesječno - razlika je ogromna. Kao da naš dom u trenutku progleda.

To je i očekivano, jer su "zavjese" prve i sve vrijeme na udaru prljavštine, prašine, isparenja i mirisa od kuvanja - naročito u kuhinji, kao i duvanskog dima, ako se u prostorijama puši.

Ne samo da tako gube onaj miris omekšivača koji imaju nakon pranja, nego i posive, požute, i izgube svoj pravu boju, što se posebno odnosi na bijele zavese. 

Ipak, pranje zavjesa nije nimalo lak poduhvat, pogotovo ako ste navikli i da ih peglate.

U produžetku vam otkrivamo kako do besprekorno čistih zavesa, koje nije potrebno da peglate.

Kao prvo, zavjese nikad ne treba da se nađu prve na listi kada krenete sa čišćenjem i raspremanjem stana.

Njih ostavljate za kraj, ali ih obavezno prvo skinete sa prozora i odložite sa strane, kako se dok čistite i skidate paučinu ne bi na njima nakupila dodatna prljavština. 

Sljedeći savjet koji treba da primijenite jeste da zavjese pola sata prije pranja obavezno potopite u hladnu vodu, u koju ćete dodati jednu supenu kašiku soli i pola kašike sode bikarbone. Ovaj trik će vašim zavjesama pomoći da nakon pranja zablistaju.

Naravno, kada uključujete mašinu, postupate prema uputstvu za materijal od koga su zavjese - da li je pamuk, viskoza, čipka, poliester.

Ako je u pitanju čipka, onda je vrlo vjerovatno da treba da ih operete ručno. 

Uglavnom, zavjese se peru na 30 stepeni, ili na 40 ako su pamučne. Bilo bi dobro da smanjite broj obrtaja centrifuge kako bi se što manje gužvale.

Bubanj od veš mašine nikad ne treba da prepunite, kako bi se zavjese bolje oprale, i takođe kako se ne bi gužvale. 

Još jedan trik - ako perete bijele zavese i želite da ponovo budu blistavo bijele, predlažemo da u bubanj zajedno sa njima stavite i malo - 50 do 100 ml običnog bijelog alkoholnog sirćeta. Deterdžent i omekšivač stavljate regularno.

Nakon pranja, najbolje je da ih okačite još dok su mokre, tako se neće dodatno gužvati, a vaš dom će odmah odisati novom svježinom.