Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Srbije Ana Brnabić istakle su danas u Trebinju, nakon devete zajedničke sjednice vlada Republike Srpske i Srbije, da je usvojeno 16 zaključaka koji su od opšteg interesa za razvoj, planove i međusobnu saradnju dvije zemlje, koja nikada nije bila na višem nivou.

zeljka cvijanovic.jpg

Premijer Srpske je istakla da je jedan od tih zaključaka i prvi zajednički projekti Srpske i Srbije u oblasti energetike, koji se tiču izgradnje dvije hidroelektrane – „Foča“ i „Paunci“, ukupne instalisane snage 90 megavata, a čija je vrijednost oko 200 miliona evra.

„To će biti prvi put da naše elektroprivrede zajednički realizuju jedan važan projekat. Nadam se da će to biti način da se otvore vrata za svu buduću saradnju u oblasti eneretike, gdje raspolažemo ogromnim resursima i potencijala, zbog čega to želimo da stavimo u funkciju razvoja Srpske i Srbije, ali i društva u cjelini i svih naših građana“, navela je Cvijanović.

Konkretne aktivnosti na ovim projektima počeće već u septembru, dok su tokom 2019. godine predviđene intenzivne aktivnosti na pripremi za njihovu realizaciju, dodala je Cvijanović, ističući posebnu zahvalnost premijerki Srbije Ani Brnabić što je podržala realizaciju ovih investicija.

Ona je rekla da je usvojen i zaključak o pristupu prema namjenskoj industriji – kako poslovno ojačati ove subjekte, kako im omogućiti da budu angažovani na izvršavanju određenih poslova za potrebe Srbije i kako odrediti njihov status.

„Ta saradnja se odnosi na 'Kosmos' u Banjaluci, 'Orao' u Bijeljini i 'Famos' u Palama“, navela je Cvijanović.

Kako je kazala Cvijanović, jedan od zaključaka odnosi se i na saobraćajnu komunikaciju, gdje su utvrđeni zajednički prioriteti, poput nastavljanja izgradnje autoputa od  Doboja preko Bijeljine do granice sa Srbijom, te povezivanje sa Srbijom od Istočnog Sarajeva preko Vardišta kod Višegrada.

„Nemojte me pitati na koji način će šta biti finansirano vezano za ponude koje su se ranije pominjale iz Turske, jer tu nema nikakvih konkretnih pomaka, ali ono što je konkretno jeste da mi pripremamo svu potrebnu dokumentaciju i da se spremamo da realizujemo te projekte. A finansijska konstrukcija će biti izražena u skaldu sa našim mogućnostim ili u skladu sa mogućnostima da dođemo do najpovoljnijeg novca da bi ovaj projekat bio realizovan“, pojasnila je Cvijanović.

Govoreći o izgradnji mosta „Bratoljub“ na Drini, koji povezuje Bratunac i Ljuboviju, Cvijanović je izrazila posebnu zahvalnost Vladi Srbije i predsjedniku te države Aleksandru Vučiću, koji je bio inicijator ovog projekta.

„Nažalost, godinu dana nakon što smo otvorili ovaj most, pokazali da je on izgrađen i zahvalili se Srbiji za njegovo finansiranje, još uvijek nije otvoren granični prelaz. Ponovo tražimo i zahtjevamo od organa na nivou BiH da odrade svoj dio posla koji se odnosi na uspostavljanje graničnog prelaza, s obzirom na to da su i Srbija i Republika Srpska izvršile sve svoje obaveze“, rekla je Cvijanović.

Cvijanović je navela da je realizacija projekata koji se tiču turizma uveliko u toku, navodeći da se jedan od tih projekata odnosi i na područje Podrinja, kao i da se uspješno provodi projekat zajedničkih đačkih ekskurzija, gdje se djeca iz Srpske i Srbije približavaju i bolje upoznavaju jedni druge.

„Zahvalnost Vladi Srbije i za sredstva koje je obezbijedila za projekte u lokalnim zajednicama širom Srpske. Time je Srbija ostavila snažan pečat i trag u mnogim našim opštinama, što će raditi i u narednom periodu“, istakla je Cvijanović.

Kao neke od projekata koje finansira Vlada Srbije, ona je navela izgradnju škola, vrtića, vodovoda, te ostalih projekata koje su kandidovale lokalne zajednice u Srpskoj.

Ona je dodala i da je Republika Srpska opredjeljena da bude dio izgradnje gasovoda o kome Srbija već uveliko pregovara.

Premijer Srpske je podsjetila i da je Vlada Srbije obezbijedila milion KM za zapošljavanje mladih u Srpskoj, te da se realizuju brojne zajedničke aktivnostu u oblasti pravde, pravosuđa, kulture.

Premijer Srbije Ana Brnabić je kazala da je Vlada Srbije od 2014. godine u različite projekte lokalnih zajednica u Srpskoj do sada uložila oko 21,5 miliona evra.

"Te projekte su kandidovale lokalne zajednice kao što je vodovodni sistem u selu Baljci u Bileći, revitalizacija Starog grada u Trebinju, most 'Batoljub', izgradnja magistralnog puta Tjentište-Brod na Drini", navela je Brnabić.

Ona je dodala da saradnja Srpske i Srbije nikada nije bila na višem nivou, što se vidi u svim oblasti - od ekonomije i politike do trgovine, sporta i kulture, te da je jedan od najznačajnijih i najvećih projekata koji će se u budućnosti zajednički realizovati izgradnja dvije hidroelektrane.

"Mislim da je ovo istorijski jedan od najznačajnijih projekata. To će biti naša prva zajednička energetska investicija koja će uticati na energetski rad i Srbije i Srpske. Svakako će puno značiti za našu energetsku stabilnost i nezavisnost", ocijenila je Brnabić.

Navela je da je sve jača Srbija, sve jača i Republika Srpska, i da sve više zajedničkih projekata dolazi u jednom značajnom političkom trenutku za Srbiju.

"Milslim da je retko kada bila ovako važna bliaskost i jedinstvo srpskog naroda", rekla je Brnabić.

Ona čestitala premijerki Cvijanović i predsjedniku Miloradu Dodiku na napretku Republike Srpske, na budžetskoj i finansijskoj stabilnosti.

Konferenciji za novinare prethodilo je potpisivanje četiri sporazuma o međusobnoj saradnji.

Memorandum o saradnji vlada Srpske i Srbije u oblasti energetike potpisali su ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić. 

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisali su memorandume o međusobnom priznavanju "velikih licenci" i o razmjeni iskustava u oblasti izdavanja e-građevinskih dozvola. 

Sporazum o saradnji u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija potpisali su ministri unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač i Srbije Nebojša Stefanović. 

Cvijanović i Brnabić će u 15.30 časova u naselju Gorica otvoriti vrtić "Srbija", čiju je izgradnju sa oko milion KM finansirala Vlada Srbije.