Povodom praznika Uspenja Presvete Bogorodice i krsne slave crkve u Turmentima, u ovom hramu danas je služena Sveta liturgija.

turmenti krsna slava crkve (3).jpg

Liturgiju su predvodili sveštenici Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, tokom koje je otac Aleksandar Ilić održao besjedu, navodeći da majka Božija sve prizivai okuplja da slave i veličaju svetu slavu.

"Slaveći njeno sveto ime neporočno, slavimo radost života, Boga živog, koji je Bog nas živih, jer mi vjerujemo i ispovijedamo sveto vaskrsenje njegovo. Vjerujemo i ispovijedamo ljubav njegovu, koja prašta i osvećuje i vjerujemo dovoljno da Gospod Bog bude blizu sa nama jer u zajednici okupljeni jedni sa drugima svaka naša mala vjera biva jača", kazao je Ilić.

Predsjednik crkvenog odbora Nedeljko Pažin, rekao je da je zalaganjem mještana Turmenata i porodica ukopnika u seoskom groblju, te brojnim donacijama, napravljen novi parohijski dom, spomenik palim borcima u posljednjem ratu, prilaz crkvi kroz groblje, kapija.

Nakon liturgije i lomljenja slavskog kolača, položeno je i cvijeće na spomenik osam palih boraca iz Otadžbinskog rata sa ovog područja.

turmenti krsna slava crkve (1).jpg

Crkva u Turmentima sagrađena je 1890. godine. Ovoj crkvi gravitira pet zubačkih sela i to: Tuli, Turmenti, Orašje, Kraj i Potkraj sa 19 prezimena.

Nakon liturgije, lomljenja slavskog kolača položeno je i cvijeće na spomenik osam palih boraca iz Otadžbinskog rata sa ovog područja.

Domaćini su u parohijskom domu priredili trpezu ljubavi.

Uz pomoć lokalne samouprave asfaltiran je plato ispred parohijskog doma, a rekonstruisan je i dio puta do sela Turmeni.

Ovo selo uskoro će biti u sistemu navodnjavanja.

turmenti krsna slava crkve (2).jpg