Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović danas je sa poljoprivrednicima sa područja grada potpisao 35 ugovora za dodjelu plastenika čija je površina po 100 metara kvadratnih.

plastenici trebinje (2).jpg

Petrović je istakao da se sve ove porodice bave poljoprivrednom proizvodnjom i da se nalaze na Zavodu za zapošljavanje, te da od ukupnog broja, njih 27 po prvi put uzima plastenike.

„Ovo je program Investiciono razvojne banke /IRB/ koja je u finansiranju učestvovala sa 75 procenata, a Grad Trebinje sa 25 procenata. Agrarni fond koji poljoprivrednicima pruža sve vrste pomoći i Agencija za mala i srednja preduzeća su definisali spiskove", pojasnio je Petrović i dodao da je cilj da se razvija poljoprivredna proizvodnja u Trebinju, koji ima turistički potencijal i potrebne su velike količine domaće i organske hrane.

On je dodao da je u cijeli posao uključeno osam poljoprivrednih inženjera iz Agrarnog fonda grada, koji će poljoprivrednicima pomoći u savjetima kako napraviti zdrav proizvod i nekolike žetve ili branje plodova u plastenicima.

„Raspoloženi smo da svim porodicama pomognemo da bi uspješno razvili poljoprivrednu proizvodnju i od njih očekujemo da nam za narednih nekoliko mjeseci pošalju zahtjev za dodatnim kvadratima plastenika, a mi smo spremni da izdvojimo stoodstotna sredstva iz budžeta, jer želimo takvim porodicama da pružimo svu podršku, ne samo savjetodavnu već i organizacionu", kazao je Petrović.

Petrović je istakao da će grad uskoro nabaviti i mašine za preradu voća kako bi domaćinstvima omogućili veću zaradu, naglašavajući da će taj poziv uslijediti u narednih 60 dana.

plastenici trebinje (1).jpg

„Planirali smo da kupimo 50 uređaja za 50 porodica koje se bave isključivo poljoprivrednom proizvodnjom“, rekao je Petrović i dodao da je, između ostalog riječ o uređajima za pravljenje sokova, vakumiranje suvoga mesa, za pravljenje salata, pomfrita.

On je dodao da je u Trebinju trenutno potražnja za više od tone suvih smokava, ističući da je interes da se prodaje domaći proizvod, u čemu će pomoći Grad Trebinje i Agrarni fond.

Korisnici su se zahvalili na Gradu Trebinju, Agrarnom fondu i Agenciji za mala i srednja preduzeća što su im pružili mogućnost da rade i zarade.

Daliborka Puhalo iz Petrovog polja kaže da je ovo prvi put da im neko od Gradske vlasti na ovaj način pomaže i dodaje da će njenoj porodici, koja ima dva studenta, plastenička proizvodnja puno značiti.

I Nataša Zelenković i Veselin Deretić kažu da su zadovoljni i da će nastojati da opravdaju povjerenje.