Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najoštrije je osudio napad na novinara BN TV Vladimira Kovačevića i od nadležnih policijskih struktura zahtijeva da se ovaj slučaj do kraja i hitno rasvijetli.

narodna skupstina rs.jpg

"Napad na novinara je napad na slobodu govora i takvo ponašanje u Republici Srpskoj neće biti tolerisano", istakao je Dodik u izjavi za Srnu.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović najoštrije je osudio fizički napad na novinara Vladimira Kovačevića, sinoć u Banjaluci, i zatražio od policijskih i tužilačkih institucija da hitno otkriju počinioce i motive. 

“Sloboda medija i sloboda izražavanja temelj je svake demokratije. U Republici Srpskoj ta sloboda garantovana je Ustavom i svim drugim zakonskim aktima. Očekujem da policija hitno identifikuje napadače i motive napada na novinara Kovačevića, koji je i skupštinski izvještač RTV BN. Ovakvi napadi apsolutno su neprihvatljivi i institucije moraju brzom reakcijom da pošalju poruku da se nasilje nad građanima Republike Srpske neće tolerisati i da će počinioci biti brzo i adekvatno sankcionisani”, istakao je Čubrilović.

I Vlada Republike Srpske najoštrije je osudila fizički napad na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića.

"Slobodno novinarstvo je jedna od najvažnijih tekovina demokratskih društava, stoga sinoćnji napad i ugrožavanje lične bezbjednosti novinara smatramo napadom na Ustavom zagarantovanu slobodu misli i opredjeljenja, te javnog izražavanja mišljenja. Od nadležnih institucija očekujemo da ovaj slučaj u najkraćem roku rasvijetle, te počinioce privedu pravdi", navodi se u saopštenju Vlade Republike Srpske.