Stanovnici Mostara odlučili su da masovno podrže inicijativu Safeta Arslanagića da se Perovića mostu i istoimenom naselju u Trebinju vrati stari naziv - Arslanagića most.

arslanagica most.jpg

On je naveo da je već poslao inicijativu za promjenu naziva mosta Komisiji za imenovanje naziva ulica, naselja, trgova i kulturno-istorijskih spomenika Grada Trebinja.

"Ne možemo se oteti utisku da bi vraćanje imena Arslanagića most mnogo značilo ne samo za stanovnike ovih prostora, nego i za turiste i uopšte za razvoj turizma", stoji, između ostalog, u inicijativi, prenosi Klix.ba.

Potpise podrške inicijativi u Mostaru, juče je na Musali prikupljao glumac i bivši direktor Narodnog pozorišta Mostar Šerif Aljić.

On je istakao da je poznavao mnoge Arslanagiće, s nekima bio i prijatelj, te da ga boli velika napravda koja je tom spomeniku, ali i gradu Trebinju učinjena promjenom naziva mostu.

Inače, most je 1993. godine preimenovala tadašnja lokalna vlast u našem gradu, pod opaskom da su Arslanagići, zapravo Perovići, koji su zbog turskog zuluma bili primorani da prime islam i promijene prezime.

Postoje različita mišljenja o tome kada je most sagrađen. Jedni tvrde da je riječ o zadužbini Mehmed paše Sokolovića iz 1574. godine, koji su gradili majstori iz čuvene škole Mimara Sinana, najvećeg graditelja Osmanskog carstva, te da je naziv dobio po Arslan-agi, koji je došao iz Herceg-Novog u Trebinje krajem 17. vijeka i dobio od sultana dopuštenje da on i njegovi nasljednici naplaćuju mostarinu.

S druge strane, postoje autori koji smatraju, na osnovu istorijske građe, da je most sagradio izvjesni Hajdarbeg Kusturica, između Morejskog i Kandijskog rata – između 50-ih i 80-ih godina 17. vijeka.

Turci su ga gradili zato što su bili ugroženi u Boki kotorskoj i trebala im je bolja saobraćajna komunikacija sa Herceg-Novim, smatra ova grupa autora.

Svojevremeno, za Radio Trebinje, lingvista, pokojni Savo Pujić, pojasnio je kako je most dobio ime Perovića most.

„Postoji predanje da su Arslanagići od nekakvih Perovića. Tu je ondašnja vlast jako dobro postupila. Rušilački nacionalistički nagon prijetio je da će porušiti most. Onda su se sjetili da mostu promijene ime, stave drugu ploču i zahvaljujući tome – most je sačuvan“, rekao je tada Pujić, podsjećajući da takve sreće nije bio u ratu srušeni Stari most u Mostaru.