Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da politika koju prema Trebinju vodi gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković unakazuje komšijske i svake druge odnose.

luka-petrovic-1.jpg

„Građani Dubrovnika sigurno će osuditi takvog gradonačelnika i uvjeren sam da će mu  okrenuti leđa na prvim izborima“, rekao je Petrović, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše nedavna dešavanja kada je Franković smijenio direktora Umjetničke galerije u Dubrovniku Marina Ivanovića nakon posjete Trebinju, otkazivanje rukometnog kluba iz tog hrvatskog grada da učestvuje na trebinjskom turniru 1. septembra, te cijepanje bilborda sa nazivom Trebinja u Župi dubrobačkoj.

Petrović je istakao da je očigledno da nije do Trebinja i da takva pitanja treba postavljati dubrovačkom gradonačelniku.

„Što se nas lično tiče, mi živimo svoj život. Imamo i kulturne događaje, sarađujemo sa mnogo gradova. Naravno, da smo imali dobru saradnju sa Umjetničkom galerijom u Dubrovniku, ali čim je čovjek /Franković/ osujetio mogućnost dobre saradnje nije želio da se ona ostvari i to je njegova stvar. Takvog mišljenja nije mnogo ljudi u Dubrovniku kao ni mnogo čelnika u nekim tamošnjim institucijama koji smatraju da je prirodno da se 23 godina nakon rata mogu zajednički održavati kulturni i sportski događaji“, istakao je Petrović.

Govoreći o uništenim bilbordima Petrović je istakao da je očito da još uvijek postoje pojedinci i u Dubrovniku i u Župi dubrovačkoj kojima ne odgovara Trebinje, te da ne želi da govori o takvim ljudima.

Petrović je naglasio da će bilbordi biti vraćeni u prvobitno stanje.

„Naše nije da reagujemo, postoje službe koje prate rad i obaveza ustanove koja nam ga je iznajmila, bilbord će vratiti u normalno stanje,“, rekao je gradonačelnik.

Marin Ivanović, direktor Umjetničke galerije grada Dubrovnika, je posjetio izložbu upriličenu povodom 70 godina od smrti slikara Atanasija Popovića, prvog akademski obrazovanog likovnog umjetnika iz Trebinja.

Ivanović je kolegama iz Trebinja posudio neka Popovićeva djela i izjavio kako mu je drago zbog ostvarene saradnje te kako bi volio da ih bude više, i “ako ne može drugačije, da se barem kroz kulturu stvaraju veze i odnosi”.